Konrád

Frankfurti Zenei Díjat kap Eötvös Péter

2007.01.30. 00:00

Programkereső

A zeneszerző-karmester márciusban veheti át a 15.000 euróval járó kitüntetést Frankfurtban. A 63 éves művész a kortárs zene területén végzett munkásságáért kapja a kiemelkedő elismerést.
04a0ade1-f6f8-4bfd-a754-7fe000e72d31

Eötvös Péter Székelyudvarhelyen született, 14 évesen már Kodály Zoltánnál tanult a budapesti Zeneakadémián. Később Kölnben folytatta tanulmányait, majd a ’60-as évek végétől Stockhausen együttesével lépett fel rendszeresen. 1978-ban Pierre Boulez meghívására érkezett Párizsba, ahol az Ensemble InterContemporain zenei igazgatója lett. Azóta számos neves együttest vezetett és lépett fel vendégkarmesterként, többek között a Budapesti Fesztiválzenekarnál, a Nemzeti Filharmonikus Zenekarnál, a Holland Rádió Kamarazenekaránál, a Stuttgarti Rádió Szimfonikus Zenekaránál, a BBC Szimfonikusoknál, a Hilversumi Rádió Kamarazenekaránál és a Berlini Filharmonikusoknál.

Eötvös zenepedagógusként szintén jelentős személyiség, fiatal karmesterek és zeneszerzők továbbképzésére hozta létre 1991-ben a Nemzetközi Eötvös Intézetet, 2004-ben pedig az Eötvös Péter Kortárszenei Alapítványt. Zeneszerzői munkássága elismeréseként számos díjat kapott, A három nővér című operája a párizsi Grand Prix de la Critique díjat nyerte el, de zenekari és kamaradarabjai, valamint elektronikus zenei kompozíciói is elismerésnek örvendenek.