Csilla, Noémi

Fischer Iván a Clevelandi Zenekart vezényli

2007.01.31. 00:00

Programkereső

A magyar kultúra (egyik) követe az Egyesült Államokba utazott, hogy február első napjaiban összesen hét koncerten vezényelje egyrészt a világhírű Clevelandi Zenekart, másrészt a washingtoni Nemzeti Szimfonikus Zenekart.
e80ad819-eccb-4ce7-b232-b37ee58c80ff

A Budapesti Fesztiválzenekart 1983-ban Kocsis Zoltánnal együtt alapító zeneigazgatója, Fischer Iván azok után, hogy a napokban vehette át a Magyar Kultúra Követe címet Hiller István minisztertől (mellesleg Kocsis Zoltán is a díjazott hat között volt) és azt követően, hogy nagy sikert könyvelhetett el a zenekarral itthon az úgynevezett "titok" koncertekkel, az Egyesült Államokba utazott, ahol február 1. és 4. között négy hangversenyen vezényli a Severance Hallban a világhírű Clevelandi Zenekart. A hangversenyek műsorán Dohnányi Szimfonikus percek című darabja, Dvorák Hegedűversenye és a cseh zeneszerző VIII. szimfóniája szerepel. A szólista a Grammy-győztes virginai hegedűművész, Hilary Hahn.

Fischer Iván Clevelandből Washingtonba utazik, ahol február 8. és 10. között három koncertet ad a Nemzeti Szimfonikus Zenekarral (NSO), amelynek 2006 őszétől vezető vendégkarmestere. A Mendelssohn-művekbõl összeállított műsorban az I. szimfónia és a Szentivánéji álom kísérőzenéje szerepel.