Konrád, Tivadar

Schweitzer Katalin születésnapja

2007.01.31. 00:00

Programkereső

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium Nagymező utcai koncerttermében, bensőséges hangulatú ünnepségen köszöntötték tanítványai és tisztelői a hetvenéves Schweitzer Katalin zongoraművészt, tanárt.
f24e706c-289a-44c2-b325-32221c7d21da

A kedd esti hangversenyen Várjon Dénes zongoraművész Janácek-darabokat, Csalog Gábor Debussy-etűdöket játszott, Márta István zeneszerző-színigazgató-fesztiválszervező saját gyerekkori kompozícióival szórakoztatta az egybegyűlteket; emellett Schweitzer Katalin jó néhány korábbi tanítványa lépett színpadra, hogy egy-egy rövid zongoradarab előadásával fejezze ki tiszteletét és háláját.

Schweitzer Katalin 1937-ben született Budapesten; a konzervatóriumban Vásárhelyi Magda, míg a Zeneakadémián Solymos Péter professzor növendéke volt. Szólistaként és kamaramuzsikusként évtizedeken át hangversenyezett. Pedagógusi pályáját 1960-ban, a Lórántffy Zsuzsanna ének-zenei általános iskola zongoratanáraként kezdte, majd 1969-től a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában – közismert nevén a konziban – dolgozott, ahol hosszú éveken át a zongora tanszék vezetője volt. Emellett két évig a Zeneakadémia rendkívüli tehetségek előkészítő tagozatán is tanított.