Zita, Mariann

A Mezzo TV februári ajánlata

2007.02.02. 00:00

Programkereső

A Mezzo TV februárban is különleges klasszikus zenei, jazz- és operaműsorokat ajánl nézői figyelmébe. Az alábbiakban ízelítő olvasható a programból.

Február 4, vasárnap
19:00 Trio Beyond: Jack DeJohnette, John Scofield és Larry Goldings koncertje (2006)

A Mezzo februárban a jazzdobosokat állítja a középpontba, elsőként a legendás Jack DeJohnette John Scofield gitárossal és Larry Goldings zongoristával közös vienne-i koncertjét láthatjuk. A 65 éves amerikai dobos a jazz történetének kiemelkedő előadóival játszott együtt, 1968-ban csatlakozott Miles Davis együtteséhez, a Bitches Brew című albumon már ő hallható. Ugyanebben az évben alakította meg saját formációját is The DeJohnette Complex néven, azóta olyanok zenészekkel lépett fel, mint John Coltrane, Ornette Coleman, Sonny Rollins, Sun Ra, Jackie McLean, Thelonius Monk, Bill Evans, Keith Jarrett, Gary Peacock, Stan Getz, Chet Baker, vagy George Benson.

Február 10, szombat

20:50 Britten: Halál Velencében
Vez.: Graeme Jenkins
Rend.: Robin Lough

Benjamin Britten utolsó operáját a Glyndebourne-i Opera előadásában láthatjuk.

Február 11, vasárnap

19:00 André Ceccarelli és barátai (2004)

André Ceccarelli, a zseniális jazzdobos 40 éve játszik együtt a legkiválóbb zenészekkel, Stan Getztől Aznavouron át Aretha Franklinig. Ezúttal barátaival ad koncertet, láthatjuk Biréli Lagrène gitárost, Stéphy Haik énekest, David El Malek szaxofonost, Baptiste Trotignon zongoristát és Thomas Bramerie bőgőst.

Február 12, hétfő

19:00 Al Foster koncertje (2004)
Km.: Al Foster (dob), Kevin Hays (zongora), Eli Degibri (szaxofon) és Doug Weiss (bőgő)

Február 13, kedd

20:50 Jacky Terrasson koncertje (2002)
Km.: Jacky Terrasson (zongora), Leon Partker (dob) és Ugonna Okegwo (bőgő)

Február 17, szombat

20:50 Strauss: Ariadne Naxos szigetén (2004)
Vez.: Pinchas Steinberg
Rend.: Don Kent

Richard Strauss egyfelvonásos operáját a Párizsi Nemzeti Opera 2004 októberében Bécsben adta elő Sophie Koch és Natalie Dessay közreműködésével.

Február 18, vasárnap

19:00 Ahmad Jamal és Idris Muhammad (2005)

Stanley Crouch kritikus Ahmad Jamal zongoristát kiemelkedő konceptualistaként említi, akinek friss, egyéni stílusa a jazzre jelentős hatással volt. Állítása szerint Jamal jelentősége olyan előadókéhoz fogható, mint Jelly Roll Moston, Fletcher Henderson, Duke Ellington, Art Tatum, vagy Thelonius Monk. 2005-ös koncertjén James Cammack bőgős mellett Idris Muhammad dobost is láthatjuk, aki 16 éves kora óta játszik a jazz, a soul és az R&B legkiválóbb előadóival.

Február 24, szombat

20:50 Saint- Saëns: Sámson és Delila (2002)
Km.: a Milánói Scala Zenekara és Kórusa, Plácido Domingo, Ildar Abdrazakov, Olga Borodina, Alfredo Nigro, Deyan Vatchkov, Jean Philippe Lafont, Rosario La Spina
Vez.: Gary Bertini
Rend.: Hugo de Ana

Camille Saint-Saëns 1877-ben, Weimarban írta a Sámson és Delilát, amely egyik legsikeresebb operájának számított a vetélytársa, Massenet bűvőletében élő párizsiak körében.

1c4b77d6-eafc-46e3-a4ec-6c53e7d838c7

Február 25, vasárnap

19:00 John Zorn és Joey Baron (2006)

John Zorn amerikai zeneszerzőt, szaxofonost és a Tzadik nevű független lemezkiadó vezetőjét zenei szabadsága, kísérletezőkedve, kreativitása nyomán ismerjük leginkább, és persze tekintélyes számú Massada kompozíciói révén. A kvartettre írt, zsidó dallamokat egybefűző improvizatív műveket Dave Douglas trombitással, Greg Cohen bőgőssel és Joey Baron dobossal adta elő. Baron autodidakta módon tanult meg játszani, nem is akárhogy, hiszen olyanokkal muzsikált korábhban együtt, mint Dizzy Gillespie, Tony Bennett, Hampton Hawes, Chet Baker, Laurie Anderson, Art Pepper, Stan Getz, Lee Konitz, Joe Lovano, és Bill Frisell.

20:50 Schneitzhoeffer: La Sylphide (2005)

La Sylphide – Paris National Orchestra
Vez.: Ermanno Florio
Rend.: Francois Roussillon
Koreográfia: Pierre Lacotte

Philippe Tagioni lánya számára készítette a kétfelvonásos balett eredeti koreográfiáját, a bemutatóra 1832-ben került sor a Párizsi Operában. Pierre Lacotte 1972-ben újította fel az előadást ugyanabban az intézményben. A szólisták között láthatjuk Aurélie Dupont-t és Mathieu Ganiót.