Dezső

Farsang a Palotában

2007.02.03. 00:00

Programkereső

Február a bálok, farsangi mulatságok ideje. Alkalom a vigasságra a böjti időszak előtt. Az igazi farsangi hangulat titka a jó muzsika s az alkalom a táncra.
aa34a3d1-7d2f-44ca-9a1a-d14a91f1aaf2

Vasárnap minden a farsangról szól a Művészetek Palotájában. A Fesztivál Színházban két koncerten (délelőtt 11-kor és délután 3-kor) mutatja be nemzetek táncait a Danubia Szimfonikus Zenekar a Honvéd Művészegyüttes táncosainak közreműködésével. Megszólalnak báltermekből, szalonokból ismert táncok: Lehár Arany-ezüst keringője, a fiatalabb Johann Strauss Tere-fere polkája és halhatatlan, megunhatatlan Kék Duna keringője. Elhangzik a reformkori magyar táncrend élén szereplő Palotás Erkel Hunyadi Lászlójának gyönyörű báli jelenetéből. A menüett mint a klasszikus szimfónia "kötelező" tétele van jelen Haydn "Katona" szimfóniájában. Dvorák Szláv táncai a zeneszerző nemzeti zenéjét ismertették meg a nagyvilágban. Weiner Leó Tündértánca hazai dallamokkal, Bizet Carmenjének részletei pedig spanyol motívumokkal színezik a palettát. És lesz meglepetés-koreográfia is, amelynek zenéjét Bach III. Brandenburgi versenye rejtegeti.

(2007. február 4. 11:00, 15:00 Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest): Farsangi bál - Nemzetek táncai - táncban, zenében; km.: Danubia Szimfonikus Zenekar, a Honvéd Művészegyüttes táncosai; vez.: Kesselyák Gergely - Hangverseny fiataloknak)