Márk

A Gabrieli Choir énekeseket vár

2007.02.04. 00:00

Programkereső

Az angol egyházzenére szakosodott kórus tagtoborzót tart. A próbákat heti egy alkalommal, vasárnaponként tartják a Szent István Bazilikában délután öt órától.
26535774-f9e3-405c-9446-dd71606aa7f7

Szeretne egy angol egyházzenére szakosodott kórusban énekelni? Sólyom Richárd, aki a Gabrieli Choir 2005 nyarán történt újraalakítása óta vezeti az együttest, a napokban tagtoborzót hirdetett; lelkes énekeseket keres minden szólamba. A Gabrieli Choir az egyetlen kórus Magyarországon, amely az anglikán katedrálisok szakrális repertoárjának tanulmányozására, előadására tette fel karrierjét. Maga a művészeti vezető angol anyanyelvű, s természetesen énekelt hagyományos angol katedrális fiúkórusban. Szívügye az angol szakrális zene megismertetése a magyar zenészek és közönség körében.

Az együttes a budapesti Bazilika mellett számos templomban fellépett már, sőt, a Művészetek Völgye keretében is adott koncertet, valamint énekeltek az esztergomi Bazilikában - a szertartást a Bartók Rádió rögzítette. A kórus repertoárja korábban csak nagyon kis mértékben volt ismert Magyarországon. A kínálat hatalmas, részben angol nyelvű, és több évszázadot ölel át. Az eddig énekelt főbb 20. századi művek közül kiemelésre érdemes Herbert Howells Requiemje és James Whitbourn Son of God Mass című, újszerű hangszerelésben megszólaló latin miséje kórusra, orgonára és szopránszaxofonra (Bacsó Kristóf szaxofonművész közreműködésével). De a kórus énekel régi műveket is, mint például Tallis, Byrd, Gibbons és Purcell műveit, valamint romantikus darabokat, Stanford és Holst szerzeményeit. Reperteoárjukon vannak kortárs magyar zeneszerzők művei is, így Kocsár Miklós több szerzeménye. A kórustagok létszáma kissé ingadozó, de mintegy huszonnégyen énekelnek rendszeresen. Közülük többen képzett zenészek vagy zenét tanulók, de vannak, akik kedvtelésből tanulnak és adnak elő műveket a szabadidejükben. E csapatba keres most a művészeti vezető újabb tagokat. Szeretettel várja az érdeklődő jó kottaolvasókat. Szólista lehetőségek vannak minden szólamban.

További információ: Sólyom Richárd művészeti vezető, tel.: (23) 451-787.