Aladár, Álmos

A zene mindenkié

2007.02.06. 00:00

Programkereső

A Psalmus Humanus Művészetpedagógiai Egyesület 2007-ben egy DVD filmmel készült a Kodály-évre, melynek Psalmus Humanus „A zene mindenkié” Kodály Zoltán (1882-1967) címet adták. A film és az egyesület célja, hogy felhívja a figyelmet a művészeti tevékenységek társadalmi, érzelmi, és fejlődéslélektani fontosságára.
1edc8b5b-b832-40a1-9550-dd9f1fd24166

A Psalmus Humanus Művészetpedagógiai Egyesület 2002. tavaszán alakult meg. A budapesti székhelyű civil szervezet magas szakmai felkészültségű, gyakorló pedagógusokból áll. Az egyesület nevét Szent-Györgyi Albert: Psalmus Humanus - Emberi zsoltár című verse alapján választották. Kodály zenepedagógiai elveit a legújabb természet-, és társadalomtudományos eredményekkel ötvözve dolgozták ki a Psalmus Humanus művészetpedagógiai programot. A programban megismerhető művészeti műhelyek minden gyermek számára biztosítják, hogy kulturális és szociális körülményeiktől függetlenül részt vehessenek a művészeti tevékenységekben. A művészet nagyban segíti az egészséges személyiség fejlődését, az érzelmi nevelést, és még sok pozitív hatása mellett a társadalmi hasznosságot is.

A szervezet Psalmus Humanus „ A zene mindenkié” Kodály Zoltán (1882-1967) címmel készített egy filmet, amely bemutatja a kodályi zenepedagógia gyökereit, majd napjaink kevésbé ismert művészeti műhelyeit, főképpen a közoktatás keretében. Ezzel szeretnék felhívni a figyelmet a gyermekkori művészeti tevékenységek színes lehetőségeire, és pozitív hatásaira.

Ha a társadalom széles nyilvánossága előtt ismertté válna a zenei élet, és az oktatás fontossága, más lenne ezek megítélése. Az egyesület szeretné, ha megváltozna ez a szemlélet, mely társadalmunkban uralkodik, elnyomva ezzel a gyermekek zenei fejlődését, amely egészséges fejlődésüket segíti.