Hella

Reich és Rollins Polar-díjat kap

2007.02.08. 00:00

Programkereső

A Svéd Királyi Zeneakadémia Polar-díját 2007-ben Steve Reich és Sonny Rollins kapja. Az egymillió koronás, azaz közel 30 millió forintos pénzjutalommal járó elismerést XVI. Károly Gusztáv svéd uralkodó adja át május 21-én Stockholmban.

A Polar Zenei Díjat 1989-ben hozta létre Stig Anderson, az ABBA együttes szövegírója és menedzsere azzal a céllal, hogy a stílusok határain áttörve jutalmazzon egyéneket és formációkat előadóművészi teljesítményükért. A korábbi díjazottak között szerepel Ligeti György, Isaac Stern, Msztyiszlav Rosztropovics, Ravi Shankar, Pierre Boulez, Bob Dylan, B.B. King, Dizzy Gillespie, Quincy Jones, Ray Charles, Keith Jarrett, Karlheinz Stockhausen, Gilberto Gil és Paul McCartney is.

Steve Reich amerikai kortárs zeneszerző ősszel ünnepelte 70. születésnapját, az alkalomból rendezett turnéja során decemberben itthon, a Művészetek Palotájában is adott koncertet. Reich a minimalista irányzat egyik úttörőjeként ismert, de egyéni hangzásvilágára jellemző a klasszikus zene mellett más stílusok, többek közt a jazz elemeinek használata. Az Akadémia a stílusjegyek elismerése mellett azt a kifejezésmódot jutalmazta, amellyel a zeneszerző a hit, a társadalom és a filozófia kérdéseit hipnotikus hangzású zenén keresztül tolmácsolja, amely minden irányzat zenészeire és komponistáira hatással van.

f22bc158-5cdc-4f3b-ab27-d3af93f32d83

Sonny Rollins amerikai jazz szaxofonos és zeneszerző több mint fél évszázada a műfaj meghatározó egyénisége. A 76 éves művész pályafutása során olyan előadókkal játszott együtt, mint Thelonius Monk, John Coltrane, Miles Davis, Max Roach vagy Art Blakey. Legendás muzsikusként tartják számon, az utóbbi években számos elismerést kapott, többek között életművéért jutalmazták Grammy-díjjal. Tavalyi, Sonny, Please című lemezét saját kiadójával jelentette meg, amelyet két éve alapított, az első Davisszel közösen előadott szerzeménye után Doxy néven.