Eleonóra

A költő szerelme

2007.02.12. 00:00

Programkereső

A Pannon Filharmonikusok Könyvek című sorozatának következő koncertjére március 9-én kerül sor a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Az estek apropóját egy-egy irodalmi alkotás vagy költői kérdés adja. Márciusban a szerelem kerül középpontba.
7559efc9-52d0-40e5-bdd4-2c3fa34a782d

A műsorprogramban Ravel: Nemes és érzelmes keringők, Kurtág: A megboldogult R. V. Truszova üzenetei és Schumann: III. Esz-dúr „Rajnai” szimfóniája szerepelnek. Az est szólistája Váradi Marianna lesz, a karmesteri dobogón Hamar Zsolt áll majd.

Maurice Ravel nemes és érzelmes keringői költői ihletettségű művek, melyet a szerző Schubert azonos című zongoraműve nyomán 1911-ben komponált zongorára, majd egy évvel később átírta nagyzenekarra. A mű hangszerelt változata még jobban kibontja a francia szellemiségű impresszionista líraiságot. A mintegy negyedórányi darabban megtaláljuk a gyermeki játékosságot éppúgy, mint az érzelmes szerelmi évődést.

Kurtág György napjaink nemzetközileg is az egyik legelismertebb magyar zeneszerzője 1976-80 között Dalos Rimma – lánykori nevén Rimma Vlagyimirovna Truszova – orosz származású költőnő 21 versére komponált dalciklust. A mű nem csak a versekbe foglalt többnyire szerelmi és személyes lírához tökéletesen megválasztott, nemegyszer „hagyományos értelemben” is szép zeneisége révén lehet érdekes színfoltja egy költői tematikájú koncertnek, hanem a színes hangszerelése révén is.

Robert Schumann III. Esz-dúr „Rajnai” szimfóniája sorszámával ellentétben a kiváló német romantikus mester utolsó alkotása a szimfónia műfajában. Az 1850-ben, a Rajna menti Düsseldorfba költözése idején írott Schumann szimfóniát a német táj és népzene szépsége ihlette, de a kölni dóm és a német történelem regényes mondavilága is hatott a rendhagyó módon öt tételes szimfóniára.

(2007. március 9. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - A költő szerelme - a Pannon Filharmonikusok koncertje; Ravel: Nemes és érzelmes keringők; Kurtág: A megboldogult R. V. Truszova üzenetei, op. 17; Schumann: III. Esz-dúr „Rajnai” szimfónia, op. 97; km.: Váradi Marianna (szoprán), vez.: Hamar Zsolt)