Eszter, Eliza

Az elhallgatott zenekar dokumentumfilmje

2007.02.12. 00:00

Programkereső

A Magyar Rádió Márványterme a helyszíne annak a keddi vetítésnek, amely az ötven esztendeje Bécsben alapított magyar emigráns zenekar, a Philharmonia Hungarica történetéről szól. A rendező Somogyvári Rudolf, a szerkesztő-riporter Szőke Cecília.

A dokumentumfilm vetítése február 13-án, este hatkor kezdődik, s hogy miért is vállalkozott a közrádió minderre? Nos, a zenekar életét, történetét elhallgatta a honi szakma, de az ötvenedik évforduló jó alkalom ennek megváltoztatására. Ebből szeretnék kivenni a részük. A film a Philharmonia Hungarica alapítótagjai (Zajti Gábor operatőr kameráján keresztül) és izgalmas korabeli fimdokumentumok segítségével idézi fel az itthon szinte ismeretlen zenekar történetét. S ugyanezt teszi a Bartók Rádió január 10-én kezdett új sorozatával, amely a Legendák nyomában címet viseli, s az együttes felvételeit mutatja be.

Rozsnyai Zoltán karmester volt az, aki 1956 végén, amikor a magyar emigránsok a legteljesebb bizonytalanságban éltek, zenekar szervezésébe kezdett. A képtelennek tűnő ötlet megvalósításában partnereket keresett, s talált is a különböző segélyszervezeteken keresztül. Így a Rockefeller és a Ford alapítvány támogatásával a zenészek megkezdték a közös munkát. Ez nem volt nehéz, hiszen kiváló muzsikusok voltak közöttük: a Magyar Rádió, az Operaház és az Állami Hangversenyzenekar Magyarországot elhagyó vezető művészei.

A bemutatkozás fantasztikus sikert hozott. Az 1957. május 28-i bécsi koncerten a Konzerthausban megszületett a magyar forradalom szabad gyermeke: a Philharmonia Hungarica. Az est karmestere az alapító karnagy Rozsnyai Zoltán volt, a szólista Starker János világhírű csellóművész. A magas színvonal és a nyilvánvaló erkölcsi megfontolás arra ösztönözte Yehudi Menuhint, hogy az együttes mellé álljon, s a következő hangversenyen, amikor is Bartók hegedűversenyét játszották, ő volt a szólista.

29bf6a61-e08e-4200-8ad9-3c13c3c2ad09

A zenekar több mint negyven éven át öregbítette világszerte a magyar zenekultúra hírnevét, ébren tartva, ápolva az 1956-os magyar forradalom emlékét. Tiszteletbeli elnökük, Doráti Antal vezetésével Haydn összes szimfóniáját megörökítő lemezsorozatuk zenetörténeti esemény. Először fordult elő, hogy egy zenekar Haydn mind a 104 szimfóniáját ugyanazzal a dirigenssel lemezre vegye. Nem csak a mennyiség egyedülálló, a minőség is: az összes létező lemeznagydíjat megkapják ezért a sorozatért, amelyből több, mint kétmillió példány kelt el világszerte. Ideje mindezekről hírt adni. Ezért készült a film.

(2007. február 13. 18:00 Magyar Rádió Márványterme (Budapest) - Az elhallgatott zenekar - Philharmonia Hungarica; dokumentumfilm-vetítés; szerk.-rip.: Szőke Cecília; operatőr: Zajti Gábor; rend.-producer: Somogyvári Rudolf)