Júlia, Rita

Grammy 2007

2007.02.13. 00:00

Programkereső

Február 11-én a Los Angeles-i Grammy Gálán 108 kategóriában adtak át díjakat: a legjobb dobozos csomagolás kategóriában a Red Hot Chilli Peppers, a legjobb hangoskönyv kategóriában Jimmy Carter volt amerikai elnök nyert. Azért zenéről is esett szó.

Idén az abszolút győztes a Bush ellenes felszólalásai miatt több amerikai rádióállomásról is kitiltott Dixie Chicks nevű country formáció volt. Öt díjat nyertek, köztük a legjobb felvétel, a legjobb album és a legjobb dal díját. Ami a jazz rajongóit némileg meglepheti, Al Jarreau énekes és George Benson gitáros-énekes közös lemezével két díjat is nyert, de nem feltétlenül azért, amiért mi szeretjük őket: a legjobb hagyományos R&B énekes előadás és a legjobb instrumentális pop kategóriáiban.

Az utóbbi kategóriában Béla Flecket is jelölték, ő viszont a Flecktonesszal felvett Hidden Land című lemezével a kortárs instrumentális jazz kategóriában nyert. Így Béla, aki néhány hete adott kitörő sikerű budapesti duplakoncertjén megtanulta, hogy is kell kiejtenie saját nevét, kilencedik Grammy-díját gyűjtötte be. A banjo tradícionálisabb hangzását alkalmazó bluegrass kategóriában Ricky Skaggs mandolinosé lett a legjobb album. Skaggs a stílus talán legkiemelkedőbb képviselője, tizenkettedik Grammy-díját a Kentucky Thunder nevű formációval felvett Instrumentals című lemezéért kapta.

Jazz kategóriában Chick Corea kapta legjobb instrumentális album és a legjobb instrumentális hangszerelés díját, a legjobb énekes díj pedig Nancy Wilsoné lett. A januárban elhunyt Michael Brecker szaxofonos két kategóriában is első lett, a Some Skunk Funk című, Randy testvérével közös lemezen játszott szólóját ítélték a legjobbnak, de az album a nagy jazz együttesek lemezei között is a győzött.

Világzene műfajában két díjat adtak át: tradicionális kategóriában a Sowetói Gospel Kórus Blessed című lemeze, kortárs kategóriában a Klezmatics Wonder Wheel című albuma nyert.

66551f20-685f-4af3-b378-23e16771d31a

Komolyra fordítva a szót, a legjobb klasszikus zenei album a San Franciscó-i Szimfonikus Zenekar felvétele lett, Mahler VII. szimfóniáját Michael Tilson Thomas vezényletével adták elő. A felvétel a legjobb zenekari előadás kategóriában is első lett, amelyben Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar Mahler VI. szimfóniájának felvételét is jelölték, így az amerikai együttes összesen 11 Grammy-díjjal büszkélkedhet.

Osvaldo Golijov argentin születésű zeneszerző két díjat is hazavitt, Ainadamar (Könnyek kútja) című egyfelvonásos operája lett a legjobb kortárs kompozíció és a győztes operafelvétel is, az Atlantai Szimfonikusok és Robert Spano karmester előadásában. A legjobb kórus előadás az Észt Filharmónia Kamarakórusáé, Arvo Pärt Da Pacem című művét vették lemezre Paul Hillier vezényletével.

A zenekarral felvett hangszeres szólista előadások közül Messiaen Egzotikus madarak című művének felvétele győzött, amelyet Angelin Chang zongoraművész a Clevelandi Kamarazenekarral és John McLaughlin Williams karmesterrel vett fel. Zenekar nélküli hangszeres szóló kategóriában Schiff Andrást is jelölték Beethoven zongoraszonátáinak második lemezével, azonban a győztes Maurizio Pollini olasz zongoraművész lett Chopin noktürnjeinek felvételével.