Konrád

Ma kezdődött az idei MNW Fesztivál

2007.02.15. 00:00

Programkereső

Február 15-én elkezdődött a négynapos IX. Making New Waves Fesztivál, amelynek sztárvendége az Arditti vonósnégyes.
e9a0bd03-a525-4423-9586-2f8aaab5782b

A Trafóban a IX. Making New Waves Fesztivál címadó darabjában, az I Am Sitting In A Room című Alvin Lucier műben az akusztikus tér zenei minőségei kelnek életre. És ez, vagyis a zenei tér, a vezérfonala az egész fesztiválnak. Az idei sztár az Arditti vonósnégyes, de a koncertprogramot zenei installációk és kreatív zenei műhelyek is kiegészítik. Bár a zene létrejöttének, megszólalásának elengedhetetlen feltétele a fizikai tér, mégis a köztudatban az idő, az események, folyamatok ideje az, ami inkább hallható, míg a tér, a valós tárgyak világa vizuálisan tapasztalható.

A nyitó koncertet a MAE adja. A Maarten Altena Ensemble 1980-ban alakult. A régi zene, a kortárs zene, a pop, a jazz és improvizáció világából érkező, 10 különböző nemzetiségű zenész ötvözi eddigi tapasztalatait élettel teli, különösen érdekes módon. A MAE különösen vonzódik olyan zenészekhez és zeneszerzőkhöz, akik nem akarnak megfelelni az akadémikus kategóriáknak. A MAE által interpretált partitúrákat zajok, improvizált zenei gesztusok gazdagítják, mélyítik el. Az együttes koncertjeinek különös izgalmát fokozza, hogy a zenészek a helyszínen, a közönség reakcióira reagálva dolgoznak ki egyes zenei részleteket. Pénteken este nyolctól a nagyteremben Florian Hoelscher zongorázik Johannes Kretzzel, aki az élő elektronika mestere, műsorukon egy Eötvös Péter és egy Ligeti György mű is szerepel. Az Arditti vonósnégyes szombaton áll színpadra Marco Stropával kiegészülve. Utóbbi ugyancsak az élő elektronikában "utazik". És a vasárnapi események koronája is az esti koncert, amikor szinte mindenki játszik, aki korábban tette, vagy workshopot vezetett. Érdekes zenei kirándulás az új hullámok terén, az bizonyos.

(2007. február 15-18. Trafó Kortárs Művészetek Háza, Zeneakadémia - IX. Making New Waves Fesztivál; km.: Arditti vonósnégyes, Marco Stroppa (élő elektronika), Alvin Lucier, Yannis Kyriakides, Johannes Kretz (laptop performer), Florian Hoelscher (zongora), MAE sound basics)