Klaudia

Kanteleművész a Padláson

2007.02.18. 00:00

Programkereső

A finn Timo Väänänen lesz a vendége a Jövő Háza Fogadó Padlásának március elején, aki a nemzeti hangszer számos változatán játszik, s ebből ad itt bemutatót.
5a4ad227-bd37-40bc-82f2-1e612edd6512

Az 1970-ben született művész hangszere nem túlságosan ismert, bár a Wikipedia jó pár nyelven ad találatot, ha beírjuk e szót. Ami a hangszert illeti, a legrégebbiek csak 5-6 húrosak voltak, melyek lószőrből készültek, a legmodernebbek már 39 húrral rendelkeznek. No, ezek mestere Timo Vaananen, a Sibelius Akadémia Népzene tanszékének asszisztense, aki Az elektromos-kantelejáték és a kanteleperformance címmel művészi doktorátust szerzett. Timo immár a harmadik önálló lemeznél tart. Hangszere az elektromos kantele. A Musiikkia című CD-n a meditatív és a minimalista zene egyaránt megtalálható, illetve a gyorsabb tempójú darabok sem hiányoznak, természetesen tradícionális hangfüzérekkel színezve.

Finnországon kívül Timo Vaananen több tucat európai, amerikai és ázsiai országban koncertezett. 2005-ben vendégszólistaként játszott a Narnia krónikái: A boszorkány és az oroszlán című Disney filmben. A film hatalmas siker, immár 750 millió dollár bevételt hozott. Timo nemcsak szólistaként ismert, hanem a Loituma együttes tagjaként is. Tizenegy évvel az együttes első lemezének megjelenése után az Ieva polkája meglepetésre internetes sláger lett többek között Oroszországban és Japánban. A finn rádióban sokat játszott acapella darab rendkívül népszerű világszerte.

(2007. március 6. 20:00 Jövő Háza (volt Millenáris Park) - Fogadó (Budapest) - Timo Vaananen (kantele) koncertje)