Ervin

A Zongora

2007.02.19. 00:00

Programkereső

Az „A Zongora” elnevezésű koncertsorozatra második alkalommal kerül sor a Jakobi- és a Strém Koncertek szervezésében. Az idei sorozatban Bogányi Gergely február 22-i szólókoncertjén kívül Alfred Brendel, Grigory Sokolov és Skuta Miklós is fellép.
484f8c93-9ddc-43d6-8e4f-549573fb195e

A hangversenysorozat két év alatt a nemzetközi komolyzenei élet meghatározó részévé vált, hiszen világszerte ismert művészek játszanak a koncerteken. Bogányi Gergely február 22-i hangversenyén felcsendül majd Bartók Béla Szonáta, Mozart B-dúr szonáta, Chopin b-moll szonáta és Liszt Ferenc h-moll szonáta című műve.

Bogányi Gergely 1974-ben született Vácott. Négy éves korától tanult zongorázni. Tanulmányait a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, az amerikai Indiana Egyetemen és a finnországi Sibelius Egyetemen végezte. Az elmúlt 30 évben megnyerte a világ legrangosabb nemzetközi zongoraversenyeit, és számos világhírű koncertteremben teltházas koncerteket adott: többek között a New York-i Carnegie Hall-ban, a londoni Royal Festival Hall-ban, az amsterdami Concertgebau-ban, valamint Columbiában, Tokio-ban, Pekingben, Buenos Aires-ben, Mexikóban, Párizsban, Brüsszelben, Athénban, Berlinben és Bécsben. 1996-ban megkapta szülővárosától a Vác Város Díszpolgára címet. 2000-ben Liszt Ferenc-díjjal, 2002-ben Finnországban a Fehér Rózsa Lovagrend Érdemkereszttel, 2003-ban pedig a Pest Megye Kultúrájáért címmel tüntették ki. 2004-ben 30 évesen megkapta a Kossuth-díjat, a magyar művészek munkájáért járó legrangosabb kitüntetést.

A nemzetközi komolyzenei szakma a legtehetségesebb Liszt- és Chopin-játékosként tartja számon, hiszen Bogányi Gergely az egyetlen zongoraművész, akinek repertoárjában Chopin összes műve szerepel. Közeljövőben megjelenő új lemezén ennek megfelelően Chopin és Schumann művek szerepelnek majd. Tizenhárom kiadott lemezzel és több mint 1000 fellépéssel a háta mögött a világ talán egyik legsikeresebb zongoraművésze.

(2007. február 22. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - Bogányi Gergely zongoraestje; Bartók: Szonáta; Mozart: B-dúr szonáta; Chopin: b-moll szonáta; Liszt: h-moll szonáta, A Zongora, Magyar Telekom zenei estek "B"-bérlet)