Márk

Finnugor napok Bécsben

2007.02.22. 00:00

Programkereső

A bécsi magyar kulturális intézet (a Collegium Hungaricum), az észt és finn követség először lép a nyilvánosság elé közös rendezvénysorozattal. Az események sorában megtalálható a klasszikus és jazz zene, de helyet kap a képzőművészet is.
f86bad2b-2cb1-4f73-ae40-4beaa7085d9f

A rendezvénysorozat Finnországot bemutató természetfotó-kiállítással indult, amely 2007. február 21-én nyitotta meg kapuit a bécsi Collegium Hungaricumban. Timár József, 1986 óta Bécsben élő magyar orvos rendszeresen tesz finnországi és lappföldi utazásokat, itt készült felvételeinek színes nagyításaiból válogatott a bécsi Collegium Hungaricum kiállítása számára. A három ország népei régóta kedves rokonként gondolnak egymásra, ezért döntött úgy a három ország bécsi kulturális képviselete – hangsúlyozta Kirsti Kauppi finn nagykövet asszony megnyitó beszédében – hogy a természetfotón felül jazz, kortárs zenei és irodalmi esteken lépnek a bécsi közönség elé.

Március 1-jén a nemzetközi hírű bécsi jazzklubban, a Porgy and Bessben Oláh Kálmán zongorista, Meelis Vind klarinétos (észt) és Markus Ketola (finn) dobossal közösen, egy osztrák bőgős közreműködésével játszik, lényegében megismételve első, nagysikerű londoni találkozásukat. Másnap az osztrák rádió úgynevezett Kulturcaféjában olvas fel Reet Kudu (észt) és Monika Fagerholm svéd nemzetiségű finn írónő. A magyar irodalmat a frissen Márai-díjban részesült Tóth Krisztina képviseli. A legnagyobb érdeklődésre feltehetően a három ország közös kortárs zenei koncertje számíthat március 3-án, a legpatinásabb bécsi koncerthelyszínen, a Musikvereinban. A New Tallin Trio, a Lahti Szimfonikusok Kamarazenekara és a budapesti Akadémia Vonósnégyes Erkki-Sven Tüür, Arvo Pärt, Tönu Körvits, illetve Kalevi Aho valamint Bartók Béla és a nemrég elhunyt Ligeti György műveit játsszák.