Fülöp, Evelin

Maestro az Oscar kapujában

2007.02.24. 00:00

Programkereső

Huszonhét év után újra magyar animációs alkotás küzd az Oscar-díjért Los Angelesben. A Maestro című kisfilm M. Tóth Géza rendező munkája.
a108835a-77e9-4e61-ab24-1cdf91c3f82c

A 2005-ben készült animáció egyszerű ötletre épül: a művész, a Mester egy szobában fellépésre készül, feszülten, idegesen. Hallucinációit jeleníti meg a közel ötperces opus – tele humorral, zenei leleménnyel, és a végén pompás csattanóval. M. Tóth Géza Maestro című kisfilmje négy másik animációs rövidfilmmel - a Danish Poet című kanadai, a No Time for Nuts című amerikai alkotással, valamint a Little Matchgirl című Disney-produkcióval és a Lifted című Pixar-animációval – mérettetik meg februrár 25-én, vasárnap éjjel.

A rendező természetesen Los Angelesbe utazott, ahol a Maestrót olyan nagy filmstúdiók képviselőinek mutatta be, mint a Pixar, a Disney, a Miramax, a Dreamworks és a Sony, illetve személyesen tárgyalt George Lucas-szal is. A los angelesi tárgyalások eredménye képpen a film nagy-britanniai és észak-amerikai forgalmazására az angliai székhelyű Shorts Internationallel, a világ legnagyobb rövidfilm-forgalmazójával kötöttek szerződést. A brit cég partnere, az Egyesült Államokra koncentráló Magnolia Pictures jóvoltából, a Maestrót az összes Oscar-díjra jelölt animációs filmmel együtt Észak-Amerika számos nagyvárosában vetítik majd. A Maestro egyébként máris számos díjat mondhat magáénak és legalább három tucat fesztiválon vetítették már.

Az Oscar-díj átadás alkalmából, a gyártó Kedd Animációs Stúdió és a Magyar Televízió február 25-én, vasárnap este kilenc órától a Merlinben várja azokat, akik együtt szeretnének drukkolni a Maestro sikerének. Az Oscar gála kezdetéig számos program tartja majd éberen a drukkerek figyelmét. Várhatóan este tizenegy órakor M. Tóth Géza rendező élőben jelentkezik be Los Angelesből. Ezen kívül a Merlinben hallható majd Rófusz Ferenc, Oscar-díjas rajzfilmrendező és Jankovics Marcell is, Klingl Béla, a KGB Stúdió vezetője pedig bemutatja, hogyan készült a Maestro. Az esten fellép a Zuboly, David Yengibarjan és az Erik Sumo Band, illetve Oscar-díjas és Oscarra jelölt rajzfilmeket vetítenek az AniFest archívumából.

M. Tóth Géza a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animációs szakán tanít. Műértők körében nagy feltűnést keltett 2005-ben a Művészetek Palotájában a Bartók évre készített A csodálatos mandarin című alkotása. Ennek sikere nyomán a Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon tárta a közönség elé A kékszakállú herceg vára című filmjét. Az alkotó tervei között említette a májusra elkészülő, jelenleg Ergo munkacímen futó alkotását.