György

Goethe kitüntetettje

2007.02.25. 00:00

Programkereső

Tandori Dezső 2007-ben a Goethe-érem kitüntetettje. A Német Szövetségi Köztársaság hivatalos érdemjelét minden évben három olyan külföldi személyiség kapja, akik teljesítményükkel jelentősen hozzájárulnak a nemzetközi kulturális dialógushoz. Az idei díjazottak között van még Daniel Barenboim és Min’Gi Kim is.
382ed9e6-3741-4e34-b6f5-d371622042a9

A Goethe Intézet 2007. március 22-én – Goethe halálának napján – 53. alkalommal adja át Weimarban a Goethe-érmet, amelyet Tandori Dezső magyar író, Daniel Barenboim izraeli zongoraművész és karmester, valamint Min’Gi Kim koreai színházigazgató, rendező és dalszerző vehet át Jutta Limbachtól, a Goethe Intézet elnökétől. A laudációt Tandori Dezsőre Konrád György író, a Berlini Művészeti Akadémia volt elnöke tartja.

Tandori Dezsőt, a Goethe-érem magyar kitüntetettjét a magyar irodalom egyik legsokoldalúbb, kísérletező kedvéről ismert alakjaként méltatja az indoklás. Az író, költő, fordító, rajzoló és performanszművész elsősorban „német nyelvből készült, briliáns kommentárokkal kiegészített fordításaival” érdemelte ki a rangos kitüntetést, melyek „különleges nyelvi érzékről tanúskodnak, és máig sok ezer oldalt tesznek ki”. Tandori a német irodalom és filozófia megannyi alapművét, egyebek között Johann Wolfgang von Goethe, Wolfram von Eschenbach, Robert Musil, Thomas Bernhard, Friedrich és August Wilhelm Schlegel, Arthur Schopenhauer, Walter Benjamin és Theodor W. Adorno szövegeit tolmácsolta magyarul.

A Goethe-érmet 1954-ben alapította a Goethe Intézet elnöksége, 1975 óta a Német Szövetségi Köztársaság hivatalos érdemjele. Először 1955-ben ítélték oda, azóta 58 ország 314 személyisége kapta meg. Az eddigi díjazottak között volt mások mellett Pierre Bourdieu, Pierre Boulez, Sir Ernst Gombrich, Ligeti György, Sir Karl Raimund Popper, Billy Wilder és Kertész Imre.