Alfréd

Pro Cultura Hungarica díjátadás Londonban

2007.02.25. 00:00

Programkereső

A kis bronz emlékplakettet és a díjat a magyar kultúra értékeinek külhoni megismertetésében és terjesztésében, valamint a magyar nemzet és más nemzetek művelődési kapcsolatainak gazdagításában érdemeket szerzett külföldi állampolgárok kaphatják. E lista bővül a héten a brit fővárosban 3 díjazottal.
ef4ccbbf-3d75-44b5-865d-69099ebd048c

A díjat - amely az első oldalán pannon tájat, a magvető ember alakját, és a zeniten álló napot ábrázolja - a korábbiakban olyanok kapták meg, mint Sri Chinmoy, a Békefutás mozgalom elindítója, Rév Lívia zongoraművész, Csingiz Ajtmatov, kirgiz író, vagy Koidzumi Hirosi, aki Örkény István Tóték című darabját fordította japánra. Az elismerést évente többen, lényegében időponthoz nem kötötten kaphatják meg, de mivel nagy a világ és a kultúra is széles területeket ölel fel, komoly elismerésnek számít. Az idén januárban volt már Pro Cultura Hungarica díjátadás, Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára Zushou Zhunak (Cu Sou-csu), a Kínai Népköztársaság hazatérő nagykövetének adott át emlékplakettet. Most pedig két londoni ünnepi eseményt kötöttek össze 2007. február 19-én. Egyrészt a Londoni Magyar Kulturális Központban átadtak három újabb Pro Cultura Hungarica díjat, - mégpedig Lilly Sigallnek, Kőry Ágnesnek és Eric Abrahamnek - másrészt Bogyay Katalin és David Green, a British Council vezérigazgatója szándéknyilatkozatot írt alá az oktatás és kultúra területén történő együttműködés bővítése érdekében.

A három díjazott közül Lilly Sigall fiatal magyar énekművészeket, elsősorban operaénekeseket támogat a Londoni Magyar Kulturális Központ megalakulása óta. Kőry Ágnes a Bartók Béla Zenei Központ elnöke, magyar és külföldi fiatalokat tanít a Kodály-módszerre és Bartók zenéjére. PhD-jét is Bartók munkásságáról írta. Nemzetközi hírű zenetudós. Kettőjüknek van erős kötődése a zenéhez, míg Eric Abraham filmproducerként, mellesleg Oscar-díjasként lett díjatott. Konkrétan annak köszönheti az elismerést, hogy Márai A gyertyák csonkig égnek ("Embers") című darab West End-i producere, valamint a könyvből készült film producere.