Mátyás

Kedves Olvasó!

2007.02.26. 00:00

Programkereső

Már négy évtizede nincs közöttünk Kodály Zoltán, életművével mégis nap mint nap együtt élünk. A 125 éve született nagy zeneszerző szellemisége ott van minden iskolai énekórában és kórusversenyben.
2bd7f33c-3e0a-4d43-9a2b-51a2a42be8ef

A 2007-es Kodály-jubileum éppen arról szól, hogy újra rácsodálkozzunk, mi mindent kaptunk és kapunk ma is ettől a géniusztól. Hogy újra átérezzük: ez a kincs a miénk. Hogy büszkén tudatosítsuk ezt a világ többi országában is, hiszen mint Kodály mondta: „Európa nem arra kíváncsi, hogyan utánozzuk őket, hanem arra, hogy mit adunk magunkból.”

Kodály művei kiemelt szerepet kapnak az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon. A rendezvénysorozat első napján a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar Kodály-estjén a zeneszerző két igen népszerű műve mellett népdalai is elhangzanak Kocsis Zoltán átdolgozásában ősbemutatóként. Pár nappal később a Székely fonó méltó felvezetése lesz a Pávaének című színpadi zenemű, melyben látvány és zene poétikus egységben mutatja be, hogy mit jelenthet a mai ember számára a hagyományos paraszti kultúra és mennyire alkalmas korszerű gondolatok kifejezésére. A Mátyás templomban a Bartók Béla Férfikar előadásában zengenek majd fel Kodály szerzeményei; a Háry János bemutatásával pedig Fischer Ádám ismét „operaházzá” varázsolja a Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermet a fesztivál zárónapján. A Magyar Kodály Társaság a jubileumi év alkalmából Nemzetközi Zenetudományi Konferenciát szervez, amelynek fő témái Kodály élete, munkássága és zenei nevelési eszméi.

Lesz tehát lehetőségünk megmutatni, megismerni, újra és újra felfedezni Kodályt és műveit. És ez a két hét csak a kezdet. Hiszen az idei jubileumi év folyamán számtalan koncertre, kiállításra, konferenciára, beszélgetésre, fesztiválra és találkozóra várják a közönséget Budapesttől Kecskemétig, Berlintől Athénig, Chicagótól Sanghajig. Idén talán többször merülünk majd el Kodály muzsikájában, többet tudunk meg erről a rendkívüli zenetudósról, a magyar zene hagyományairól – és talán egy kicsit önmagunkról is.

Schneider Márta
kulturális szakállamtitkár

(A Fidelio 2007. márciusi számának Prelűdje)