Benedek

Magyar művészet Moszkvában

2007.02.26. 00:00

Programkereső

A Geopolitika, piac, amnézia című II. Moszkvai Nemzetközi Kortársművészeti Biennálé részeként kiállításokkal és hangversenyekkel mutatkozik be Magyarország az orosz közönség előtt.

A biennálé fő témájához, az utóbbi másfél évtized politikai változásaihoz kapcsolódóan február 26-án a moszkvai Magyar Kulturális Központban négy kiállítás nyílik egyszerre a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanárainak és volt növendékeinek munkáiból. Kőnig Frigyes, az egyetem rektora is jelen van a tárlaton: Bunker című festménysorozata az egyik legizgalmasabb és legtöbbféleképp értelmezhető látványnak ígérkezik. Közel két évtized után éled most újjá a magyar-orosz művészeti felsőoktatási együttműködés: a pétervári akadémiával és a moszkvai Szurikov egyetemmel indultak tárgyalások.

30175120-047e-4f3d-934a-a4d4d273fd04

Február 28-án A barokktól a jazzig címmel Fassang László orgonaművész és Vincent Le Kuang francia szaxofonművész koncertjére kerül sor a Csajkovszkij hangversenyteremben, másnap a Magyar Kulturális Központban a koncert zongora-szaxofon átiratát mutatják be, március 2-tól pedig a Kiss Erzsi zenekar tágítja a „magyar művészeti csúcs” műfaji határait. Közben tovább folytatódik a legnagyobb moszkvai kiállítócsarnokban, a Művészek Házában a magyar művészeti ösztöndíjasok kiállítása, ahol közel húsz fiatal képzőművész mutatkozik be március végéig.