Márk

Mégsem zárják be a Pécsi Sebestyén Zeneiskolát?

2007.02.28. 00:00

Programkereső

Szomorú, hogy Kodály Zoltán csupán 40 esztendeje nincs köztünk, de a zene- és művészeti iskoláknak máris rettegniük kell a bezárások és az összevonások miatt. A Pécsi Sebestyén Általános és Zenetagozatos Általános Iskola az összevonás „szakmai előkészítetlensége” miatt haladékot kaphat. Talán nem kell tovább félniük a bezárás rémétől.
49283cfe-61fb-49c4-b634-d7db81e13af1

Újpest legrégebbi, 124 éves múltra visszatekintő, egyetlen zenetagozatos iskolája, a Pécsi Sebestyén Általános és Zenetagozatos Iskola, melynek fő profilja az emelt szintű Kodály módszer alapján történő ének-zene oktatás. Számos tehetséges zenészt, értelmiségit nevelt az elmúlt 50 év alatt. Az iskola bezárásával 337 tanuló ének zenei alapoktatása, 114 gyermek hangszeres oktatása szakadna félbe, tehetségek pályája törne meg, tanárok, zenetanárok maradnának nagy számban munka nélkül.

A IV. kerület oktatási bizottságának kedd esti nyílt ülésén az oktatási ügyekért felelős alpolgármester szakmai előkészítetlenségre hivatkozva azonban visszavonta a kerületi iskola-összevonásokra vonatkozó javaslatát. Az elfogadott határozat értelmében az új koncepció csak a 2008-2009-es tanévet érinthetné, azaz az eredeti javaslat szerint összevonásra, megszűnésre ítélt általános iskolák - köztük a Pécsi Sebestyén Általános és Zenetagozatos Általános Iskola is - haladékot kaphatnak. A közgyűlés ma tárgyal a kérdésről.