Júlia, Rita

Az Ars Nova Chicagóban

2007.03.08. 00:00

Programkereső

Az Ars Nova énekegyüttes Amerikába készül hangversenykörútra március 14. és 24. között. Ebből az alkalomból készült interjú Kiss Katalinnal, az együttes vezetőjével.
6b46f702-cb13-4550-8f9f-7e5dcb4c9398

- Milyen alkalomból és kitől érkezett a meghívás?

- A meghívás a legnagyobb amerikai Kodály szervezettől jött (Orgnization of American Kodály Educators). Az OAKE minden évben egy-egy amerikai metropolisban tartja konferenciáját, 2007-ben Chicagóra esett a választás. Kodály születésének 125. évfordulóján természetesen ők is valami egyedi produkcióval akarnak kirukkolni. A megnyitó hangverseny éneklésére kértek fel bennünket, valamint egy órás előadás tartására a másik jubiláló magyar zeneszerző, a 60 éves Orbán György kórusművészetéről.

- Mennyiben kötődik az Önök ottani jelenléte a Kodály-pedagógia terjesztéséhez?

- Sok szálon. Kodály zenepedagógia koncepciójának legnyilvánvalóbb eredménye a magyar kóruskultúra. Az Ars Nova hangzása, intonációja, különböző stílusokban való jártassága mind-mind annak a módszeres zenei nevelésnek köszönhető, amiben a kórus tagjainak többsége gyermekkora óta részesült. Nagyon jól olvasnak kottát, s kifinomult zenei műveltséggel rendelkeznek. Műsorunkban több Kodály kórusművet is énekelünk, amivel népszerűsítjük Kodályt, mint zeneszerzőt is.

Jómagam a koncerten és előadáson túl a Teachers Teaching Teachers szekcióban is részt veszek, és olyan embereknek fogok előadást adni, akik az amerikai tanárképzésben karvezetést oktatnak, és kórust vezetnek. Különösen azokkal osztom meg tapasztalataimat, tanácsaimat, akik a nyári Kodály szemináriumokon képzik tovább az oda jelentkező ifjú énektanár, karvezető kollégákat.

- Mennyire érdeklődnek egy ilyen típusú konferencián?

- Én már több ilyen rendezvényen voltam jelen úgy is, mint hallgató és úgy is, mint előadó. A helyszín többnyire egy hatalmas luxus szálloda (most a chicagoi Palmer House Hilton). Ilyenkor tömegesen ellepik a szállodát az amerikai „Kodály-movement” képviselői. Sok szekcióban párhuzamosan folynak az előadások, koncertek. Nagyszerű lehetőség nyílik a régi barátokkal való találkozásra, s új barátságok építésére, információcserére, tapasztaltszerzésre, tanulásra.

- Ad-e egyéb koncertet is az Ars Nova Chicagóban?

- Igen, a kinn élő magyarok társasága két hangversenyre is meghívott bennünket. Egy régi arsnovás, Vizin Viktória is Chicagoban él, aki azóta híres operaénekes lett. A múlt hónapban a Covent Gardenben énekelt több főszerepet, most rövid időre hazajött, hogy az Operában Carment alakítsa. Menedzsmentje által eljárt annak érdekében, hogy együtt adjunk egy koncertet, és egy volt tanítványom Indianapolisban szervez hangversenyt nekünk. Egy Chicagóhoz közeli városban pedig egy egyetem kért fel bennünket. Nagyon sűrű lesz a program...