Konstantin

A Magyar Virtuózok Kamarazenekar indiai turnéja

2007.03.10. 00:00

Programkereső

Egyhetes turnéra Indiába utazott március 8-án a Magyar Virtuózok Kamarazenekar és Szenthelyi Miklós hegedűművész. A látogatás a két ország közötti kulturális csereprogram alapján jött létre.
42527c8c-bf44-4fd1-b32b-3b0a417f9515

A zenekar az első koncertjét ma, március 10-én Mumbaiban (Bombayben) adja az ezer főt befogadó Tata Színházban. Ez a koncert egyben az ünnepélyes megnyitója a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ által szervezett Mumbai Magyar Kulturális Fesztiválnak is. A zenekar a turnét Pune városában folytatja, ahol március 11-én adnak koncertet, majd március 13-án Delhiben lépnek fel.

A Magyar Virtuózok koncertkörútja az indiai zenerajongók számára igazi csemegének ígérkezik, mert az európai zenekarok nem túl gyakran jutnak el az ázsiai szubkontinensre. A mostani koncertek programjában Vivaldi, Handel, Csermák, Csajkovszkij és Liszt művei szerepelnek. A szólókat Szenthelyi Miklós mellett Faludi Judit gordonkaművész játssza.

A magyar zene – mindenekelőtt a delhi magyar intézet tevékenységének köszönhetően – egyre népszerűbb Indiában. Liszt, Bartók és Kodály kompozícióit is mind gyakrabban tűzik műsorra a helyi zeneművészek. A Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ tavaly 16 eseményből álló fesztivállal ünnepelte Bartók Béla születésének 125. évfordulóját, idén pedig szeptembertől decemberig Kodály Zoltánra emlékeznek: koncertekkel, előadásokkal, kiállításokkal és zenepedagógiai kurzusokkal öregbítik a magyar zene hírnevét.