Konstantin

Debreceni Tavaszi Fesztivál

2007.03.12. 00:00

Programkereső

Március 10. és április 11. között összművészeti fesztivál várja a cívisvárosba látogatókat, ahol Cesaria Evora koncertje, a prágai Image Theatre előadása, valamint számos komoly- és könnyűzenei hangverseny, illetve film és színházi előadás gazdagítja az idei programot.

Az 17 éves hagyománnyal rendelkező rendezvénysorozat Kelet-Magyarország egyik legnagyobb szabású tavaszi eseménye. Az esemény első napjaiban a könnyedebb műfajokat kedvelők szórakoztatásáról többek között a Nox együttes (március 14.) koncertje, és Szőke András Hasutasok című filmjének díszbemutatója (március 12.) gondoskodik.

Az idén egy éves Kölcsey Központ a fesztivál számos programjának, így többek között a Rajkó Zenekar egykori tagjai által alapított Hubay Zenakar Kálmán Imre estjének (március 16.), valamint a számos nemzetközi verseny – így például a 2006. évi Liszt-Bartók Nemzetközi Zongoraverseny – első helyezettjének, az orosz Elmar Gasanov koncertjének (március 17.) is otthont ad. A külföldi fellépők sora a világhírű prágai Image Theatre Best of Image előadásával (március 18.) folytatódik, amelyen a színészek, artisták és táncosok modern táncelemek, érdekes jelmezek, speciális látványelemek és fények, valamint a pantomim segítségével varázsolják a nézőket egy virtuális világba. Joanna Trzeciak zongoraversenyét (március 18.), valamint a Debreceni Kamaraszólisták koncertjét (március 19.) követően a dzsessz szerelmeseinek kedveznek a szervezők, akik az archaikus fekete country-blues egyik még élő nagymesterét, „Philadelphia” Jerry Ricks-et (március 20.), valamint neves hazai dzsessz-zenészeket – többek között a Borbély-Dresch Quartetet – is vendégül látnak a Debreceni Tavaszi Fesztiválon március 26-30. között.

90b9167b-023d-4049-bb02-cb36c5104ab7

Különleges bemutatóra kerül sor március 26-án a Kölcsey Központban, ahol meglepő módon két requiemet – Gabriel Fouré és a musicaljeiről ismert Andrew Lloyd Webber műveit – hallgathatja meg a debreceni közönség. A változatos zenei műfajok képviselői között Szörényi Levente és Bródy János rock-balladája, a Kőműves Kelemen (március 30.), Kelemen Barnabás és Kokas Katalin hangversenye is megtalálható, azonban a Debreceni Tavaszi Fesztivál fénypontját Cesaria Evora, a Zöld-foki Szigetek mezítlábas dívája jelenti, aki április 6-án feledhetetlennek ígérkező koncertet ad az ország második legnagyobb kulturális központjában, a Kölcsey Központban.

A zene mellett a fesztivál másik fontos részét a film jelenti, így nem meglepő, hogy a Frankofón filméjszaka (március 22.), a Spanyol filmnapok (március 26.–április 4.), valamint a III. Debreceni Animációs Filmnapok (március 27-29.) után a fesztivál záróakkordját is egy film adja. A Márai Sándor utolsó éveit bemutató Az emigráns című film premiervetítésére április 11-én, Debrecen Város Napján, az Apolló moziban kerül sor.

Kelet-Magyarország legnagyobb rendezvényszervező cége, a Főnix Rendezvényszervező Kht. – Debrecen város nagyrendezvényeinek felelőse, az ország második legnagyobb kulturális központjának (Kölcsey Központ) és rendezvénycsarnokának (Főnix Csarnok), valamint a város art mozijának (Apolló mozi) üzemeltetője – idén is gondoskodik arról, hogy a Debreceni Tavaszi Fesztivál programkínálata tartalmas időtöltésül szolgáljon a rendezvényre látogatók számára.