Konstantin

XVIII. Nemzetközi Kodály-Hét Helsinkiben

2007.03.14. 00:00

Programkereső

Idén március 13. és 18. között tizennyolcadik alkalommal rendezi meg a helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ a főváros és környéke zenei tanintézeteivel közösen a Kodály-Hetet .
4bb16b6d-b70e-4a83-9a93-d8b77a1673e8

Szilvay Csaba, Helsinkiben élő magyar zenetanár 1990-ben kezdeményezte az azóta hagyományossá vált koncertsorozatot: a hét folyamán minden nap más helyszínen diákok szerepelnek, nagyszerű lehetőséget kínálva a Kodály-módszerrel történő zeneoktatás eredményeinek bemutatására.

A helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ meghívására minden évben fiatal magyar művészek lépnek fel a koncerteken. 2007-ben két Fischer Annie-ösztöndíjas képviseli Magyarországot: Farkas Gábor zongoraművész és Kertész András énekmuvész.

Az idei Kodály-Hét különlegessége, hogy a helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központban tartandó nyitókoncerten Hajdu András, a Magyar Köztársaság Helsinki nagykövete átadja a Magyar Művészetért Alapítvány és a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. által létrehozott Kodály Zoltán-emlékdíjat Szilvay Géza zenepedagógusnak, a Kelet-Helsinki Zeneiskola igazgatójának, aki fivérével, Szilvay Csabával honosította meg Finnországban a Kodály-módszert.