Eszter, Eliza

A BMC külföldi sikerei

2007.03.15. 00:00

Programkereső

A BMC Records két tavalyi kiadványát, amelyen Schubert: VII. "Nagy" C-dúr szimfóniája és Karlheinz Stockhausen: Gruppen és Punktecímű művei szerepelnek, jelentős sikernek értékelte a hazai és a nemzetközi sajtó.

A Schubert-mű felvételét a Magyar Rádió készítette 1979. március 4-én a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola nagytermében, a főiskola zenekarát Simon Albert vezényelte. A karmester munkásságának emléket állító lemezről Guy Wagner, a Pizzicato luxemburgi klasszikus havilap recenzora - "egy zseni dokumentumának" nevezve a kiadott felvételt - a legőszintébb elragadtatottság hangján szól a néhai dirigensről: "Micsoda karmester! Ez itt Schubert nagy C-dúr szimfóniájának általam ismert egyik leglátnokibb előadása, mind koncepcióját, mind végrehajtását tekintve. Micsoda könyörtelen előrenyomulás, minő művészi építkezés és koncentráció a zenei robbanásokban, micsoda érzék a legatók és kontrasztok vonatkozásában, a melodikus építkezés micsoda ismerete! Szinte hihetetlen!"

15491c6e-0bad-4b54-a10e-7d1a4b093594

A másik lemezen két Stockhausen mű hallható a WDR Kölni Szinfonikus Zenekar tolmácsolásában, Eötvös Péter vezényletével. "Eötvös értelmezése - mindkét kompozíció előadásában - figyelemre méltó tudatossággal mutat rá arra, milyen meghatározó szerepet játszik Stockhausen gondolkodásában a hangszerelés problematikája. De míg a Gruppen szólisztikus zenekarkezelése még a weberni hangzásideál bűvkörében helyezkedik el, a Punkte már sokkal nagyobb kihívásra válaszol: a 19. század nagy zenekari kultúrájával kél versenyre. Mindez természetesen nem valósulhatna meg, ha az Eötvös irányította kölni együttes, a WDR Sinfonieorchester nem beszélné anyanyelvi szinten Stockhausen zenéjét." (Dalos Anna) A felvételről méltató írások jelentek meg többek között a ResMusica, a Sunday Times, a Mundoclasico és a Musica című zenei lapokban is.