Ervin

Sebőék ünnepi Kodály műsora

2007.03.15. 00:00

Programkereső

Varsóban a Bem-szobor megkoszorúzását követően a Sebő együttes játszik a Magyar Kulturális Intézet ünnepségsorozatán március 15-én a Bemowo többszintes ultramodern kultúrházában. A szófiai Magyar Kulturális Intézet Sumenban ünnepel.

Az évek során hagyománnyá vált, hogy Óbuda és Varsó Bemowo kerületének vezetői március 15-e alkalmából megkoszorúzzák a lengyel városrészt szimbolizáló Bem-szobrot. Hagyomány a hagyományban, hogy a varsói Magyar Kulturális Intézet minden évben értékes programmal kapcsolódik az ünnepségsorozathoz. Az esemény rangját bizonyítja, hogy tavaly ebből az alkalomból nyitották meg Bemowo többszintes ultramodern kultúrházát, amelyhez az intézet Bartók-rendezvénnyel járult hozzá. Idén a Sebő együttes kapott felkérést a közreműködésre, előbb a szakmai közönség előtt mutatkozott be, majd az ünnep napján a nagyközönség számára is előadja az elsősorban Kodály művekből összeállított műsorát.

A bolgár ünnepi program nem ennyire zene centrikus, ott március 14-én az 1849-es magyar emigráció legfőbb bolgár emlékhelyén, Sumenben tartottak ünnepi megemlékezést. A Kossuth-szobrot koszorúzták meg katonai tiszteletadással. Az ünnepségen a helyi Tradíció Klub mellett a Nádor Huszárezred kisújszállási képviselői vettek részt. Az ünnep alkalmából bemutatták Hermann Róbert Kossuth-könyvének bolgár fordítását is.

30a7644f-619c-4034-abe9-35e896ca1415

Magyarországon viszonylag kevés a komolyzenei esemény ezen a neves napon, de ahol van koncert, ott a muzsikusok főleg - miként a Sebő együttes Lengyelországban - Kodály műveket játszanak. A jelesebb vidéki koncerthelyszínek: Gyula, Nyíregyháza, Vác, Debrecen. S az ünnepnapon kezdődik az Egri Tavaszi Fesztivál.

(2007. március 15. 19:00 Gárdonyi Géza Színház (Eger) "Örökségünk" Kodály-est - a fesztivál nyitó koncertje Kodály Zoltán születésének 125., halálának 40. évfordulója alkalmából; Magyar rondó; Mátrai képek; Galántai táncok; Felszállott a páva variációk; Kállai kettős; km.: Kiss Anikó, Csík Zenekar, Lévai Péter táncosok (műv. vez.: Csík János), Debreceni Kodály Kórus (műv. vez.: Gyüdi Sándor), Egri Szimfonikus Zenekar; műsorvez.: Réti Árpád; vez.: Szabó Sipos Máté - VII. Egri Tavaszi Fesztivál)