Júlia, Rita

Felhívás a II. Esztergomi Nemzetközi Oratórium-Énekversenyre

2007.03.17. 00:00

Programkereső

Idén április 16. és 20. között rendezik a II. Esztergomi Nemzetközi Oratórium-Énekversenyt. A korhatár hölgyeknél 32, uraknál 35 év.
763193f3-d75f-46d4-bea2-2382fa5a1c01

2004-ben műfaji ritkaságként, világviszonylatban először került sor önálló oratórium énekversenyre. A művészeti fórum ötletgazdája, a szellemi termék jogosultja Andreas G. Lehr, kulturális manager, a Künstleragentur Berlin igazgatója.

Az első énekversenyre 74 hazai ill. külföldi (lengyel, szlovák, román, osztrák, német, francia, olasz, görög, koreai és japán) szólista küldte be jelentkezési anyagait, ebből 61 érvényes nevezést fogadott el a versenybizottság. A verseny színvonalát jól fémjelezte, hogy a Németországból érkezett versenyzőknek (Sara Maria Sun, illetve Ercsényi Orsolya) két I. díjat is odaítélt a zsűri. II. díjas lett a koreai An Sa-Hoon (tenor), a III. díjat a magyar Jónás Krisztina (szoprán) szerezte meg, míg a Magyar Rádió különdíját, egy koncertszerződést pedig az olaszországi Klara Loczy (alt) vihetett haza.

Idén, mivel Kodály-emlékévet ünnepel a világ, a rendezők bíznak benne, hogy minél több versenyző ad majd elő Kodály-darabot. Az 1967-ben elhunyt világhírű komponista és zenepedagógus emlékére özvegye, Sarolta asszony Kodály-különdíjat alapított a leghitelesebben tolmácsolt Kodály-mű előadásáért.

Az idei zsűri elnöke is Prof. Hamari Júlia lesz. A zsűritagok: Ionel Pantea (Luxemburg), Csengery Adrienne énekművész, Dr. Temesi Mária szegedi tanszékvezető, és Virágh András, a Monarchia Zenekar vezetője.
Dr. Erdő Péter bíboros-prímás, akárcsak az alapítás évében, a II. Esztergomi Nemzetközi Oratórium-Énekversenyen is örömmel látja el a fővédnöki tisztet.

Bővebb információ és a jelentkezési lap az alábbi honlapon található.