Konstantin

VIII. Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál

2007.03.17. 00:00

Programkereső

Az 1999-ben alapított Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivált az idén március 22-25. között rendezik meg. A nagy hagyományú rendezvény továbbra is a város egyetlen nemzetközi zenei fesztiválja, és az ország egyik legfontosabb nemzetközi gitáros fóruma is egyben.

A fesztiválon a szakma nagynevű sztárjai, szólisták, együttesek és fiatal tehetségek egyaránt bemutatkoznak. A programok gerincét klasszikus (nem csak gitár-) koncertek, jazz- és flamenco-estek, és idén nemzetközi verseny alkotják. A szervezők célkitűzése között szerepel a fiatal, kiemelkedő művészek támogatása is. A fesztiválon eddig négy kontinens több mint huszonöt országából szerepeltek művészek.

A VIII. Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál különleges eseménye a nemzetközi tehetségkutató verseny lesz, mely tavaly is sok érdeklődőt vonzott. A verseny fődíja Vassilis Vassileiadis görög hangszerkészítő mester gitárja, és egy koncertmeghívás a Bartók Rádió Márványtermébe. (A hangszerkészítő mester munkái a fesztivál ideje alatt a Zeneművészeti Kar épületében tekinthetők meg.)

2006-ban El Macareno andalúziai flamenco-mestert tomboló tapsvihar közepette állva ünnepelte a közönség, ezért az idén közkívánatra ismét El Macareno lesz a fesztivál sztárvendége, aki a Gálaesten, 23-án pénteken hallható.

A meghívott vendégek között szerepel Judicael Perroy francia gitárvirtuóz, aki számos verseny győztese, többek között a Guitar Foundation of America első díját hozta el, mely az amerikai kontinens legfontosabb rangadója. A művész boszorkányos technikájáról és mediterrán temperamentumáról ismert. Az ukrán Vladimir Dozenko, aki az egyik legihletettebb előadója a kubai és orosz gitárzenénekmár, egyszer nagy sikerrel szerepelt Szegeden, 2003-ban.

Kuriózumnak számít a Rozetta Lantduó, Tokodi Gábor és Győri István kamaraegyüttese, akik a reneszánsz és barokk zene legérdekesebb területeire kalauzolják a közönséget. Pusztai Antal neve a szegedi közönség számára már fogalommá vált, tudása a klasszikus zene és a jazz területén is Snétbergerével vetekszik. A művész az idén új CD felvételt készített.

5df4c4ce-9dcd-4cc2-850d-10ffb99a5dfa

A fesztivál alapítója és művészeti vezetője, Pavlovits Dávid gitárművész és zeneszerző szintén számos verseny győztese. Zeneszerzőként gitárműveit a világhírű Ricordi kiadó publikálta, ahol többek között Verdi operái is elsőként jelentek meg. 2005-ben első magyar gitárosként adott szólóestet a New York-i Carnegie Hall-ban.

További információk és a részletes program a www.gitarfesztival.hu honlapon olvasható.