Bernát, Felícia

A II. Világháború áldozatainak zenéje

2007.03.20. 00:00

Programkereső

Nagyszabású munkába fogott egy olasz kutatócsoport: az 1933 és 45 közötti időszakból koncentrációs- és hadifogolytáborok lakóinak kompozícióiból készítenek több ezres gyűjteményt a Roma Tre Egyetem könyvtára számára.
9032293b-b729-470b-8413-662e1f230cb6

Francesco Lotoro olasz zongoraművész, aki a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián végezte tanulmányait, tizenöt éve foglalkozik a háború idején írt vagy bemutatott művekkel. Több mint 17.000 darabot számlál az a kottákból, rajzokból és fotókból álló gyűjtemény, amely szeptemberben nyílik meg a nagyközönség számára a római könyvtárban. A náci koncertrációs táborok zsidó és roma származású lakóitól és politikai foglyaitól, valamint japán, szovjet és szövetséges hadifogolytáborok lakóitól származó kéziratok egyaránt elérhetőek lesznek.

A zeneirodalom jelentős klasszikus és jazz kompozíciókkal gazdagodik, hiszen a naplókba és esetleges papírlapokra írt művek között olyan művek találhatók, mint Rudolf Karel cseh zeneszerző darabjai, melyeket Theresienstadtban jegyzett WC-papírra, vagy Berto Boccosi operája, melyet az algériai szövetséges hadifogolytáborban írt. Lotoro a zeneművekből 32 darabos CD-sorozatot is indított, amelyből ötöt már ki is adott.