Eszter, Eliza

Siker, siker hátán

2007.03.20. 00:00

Programkereső

2007. március 12-15. között került megrendezésre a IV. Nemzetközi ifjúsági Zenei Verseny a németországi Oldenburgban. A versenyre a 19 év alatti fiatalok jelentkezhettek, függetlenül attól, hogy milyen hangszeren tanulnak. Vadász Katinka a Pécsi Művészeti Szakközépiskola diákja is bejutott.

Előzetes CD anyag alapján választotta ki a neves 11 tagú nemzetközi zsűri a jelentkezők közül azt a 64 fiatalt, akik összemérhették tudásukat. A versenyzők a világ minden részéről érkeztek: Belgiumból, Franciaországból, Oroszországból, Törökországból, Olaszországból, Litvániából, Koreából, Mexikóból, Ausztriából, Németországból, Örményországból. Magyarországról két tehetséges ifjú hölgy vehetett részt ezen a rangos versenyen, Hoffmann Eszter és Vadász Katinka. Mindketten klarinétosok, a Pécsi Művészeti Szakközépiskola tanulói, tanáruk Radics Miroslav Péter.

2006. októberében az Olaszországban rendezett Nemzetközi Klarinétversenyen a junior kategóriában a két fiatal lány a saját korcsoportjukban mindenkit maguk mögé utasítottak, Eszter II., Katinka I. díjat hozott haza. Ez a versenyeredmény jó belépő volt az Oldenburgi megmérettetésre, ahol minden versenyző büszkélkedhet már több nemzetközi díjjal is fiatal koruk ellenére. Például Frank Pierre Düpree zongorista, aki a verseny II. díját kapta és a közönségdíjat, már több mint 50 nemzetközi díj tulajdonosa életének eddigi 15 esztendeje alatt.

5b753ae4-383d-4c7a-81ab-9c6fc4d5008f

Az Oldenburgi versenyre összesen négy klarinétos jutott be, egy bécsi, egy belga származású, de Németországban tanuló lány, és a két magyar klarinétos. A középdöntőben 27 versenyző játszhatta el műsorát, Vadász Katinka is köztük volt. A döntőben már csak nyolc versenyző szerepelt. Olyan erős volt a mezőny, hogy a zsűri az I. (Mun Tae Guk, Korea, cselló és Annelien van Wauwe, Németország, klarinét) és a II. (Frank Pierre Düpree, Németország, zongora és Emil Miroslavsky, Oroszország, oboa) díjat is megosztva adta ki. Harmadik lett Daumants Liepin, Lettország, zongora.

A győztesek részt vehetnek 2007. nyarán az Oldenburgi Nyári Fesztiválon, és számos koncert lehetőséget is nyertek az értékes pénzjutalom mellé. Hofmann Eszter így nyilatkozott a versenyen szerzett tapasztalatairól: "Lenyűgöző színpadi előadásokat hallhattunk, és másodikos középiskolásként számomra az egyik legfontosabb tanulság, hogy a versenyen való részvételt is tanulni kell, nem elég csak tudni az anyagot." Vadász Katinka is elmondta véleményét: "Nem irigyeltem a zsűrit, hiszen nagyon nehéz összehasonlítani például egy 13 éves fúvóst, egy 15 éves zongoristát vagy egy 18 éves csellistát." A lányok nem pihenhetnek sokáig, mert a hónap végén rendezik meg Győrben a Richter János Országos Klarinét- és szaxofonversenyt, amelyre új művekkel készülnek.