Orbán

A magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar „Európa szívében”

2007.03.22. 00:00

Programkereső

Ebben a hangversenyévadban már másodszor látogat Prágába Kocsis Zoltán, a jeles zongoraművész, karmester és zeneszerző, aki ezúttal a magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar élén mutatkozik be a cseh közönség előtt a Rudolfinum Dvorák termében március 22-23-án.

A koncert a 2007-2011-re, azaz öt szezonra meghirdetett "Európa szívében" című közép-európai csereprogram része, megvalósulását a Prágai Magyar Kulturális Központ és a Magyar Köztársaság Prágai Nagykövetsége segíti.

A projektet a Cseh Filharmonikusok főigazgatója, egyben a projekt egyik főszervezője, Václav Riedlbauch a következő szavakkal mutatta be: "A 2006/07-es szezonnal kezdődő, és a 2010/11-es évaddal végződő projektben a Cseh Filharmonikusok, a Szlovák Filharmonikusok, a magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a bécsi Tonkünstler – Orchester és a ljubjanai Szlovén Filharmonikusok vesznek részt. A csereprogram értelmében az együttesek egyrészt vendégül látják partner-együtteseiket, illetve két, nem bérletes előadás keretében fellépnek a partnervárosok mindegyikében. Ebben a koncertszezonban a Cseh Filharmonikusok vendége a magyar Nemzeti Filharmonikusok, majd a Szlovák Filharmonikusok lesznek. A 2008/09-es és a két következő évad cseréiről már folynak a tárgyalások, a terv szerint az időszak végére minden együttes, minden partner-országban fellépne. Ehhez az egyedülálló kezdeményezéshez hasonló szoros és konkrét együttműködésre még nem volt példa ebben a régióban".

51b6ced2-a0be-4372-abea-7a79029c57d2

Az est első felében Dohnányi Ernő öt tételből álló, késő romantikus jellegű, zenekari szvitje, a Szimfonikus percek op. 36. szólal meg. Ezt Szergej Rahmanyinov Nyolc dal című műve követi - Kocsis Zoltán átiratában. A koncert második felében Bartók Béla Concerto című műve hangzik el. Vezényel Kocsis Zoltán, közreműködik a tavaly Liszt Ferenc-díjjal kitüntetett tenor, Fekete Atilla. A NFZ 2007 áprilisában következő állomására, Pozsonyba utazik, majd májusban a Szlovák Filharmonikusokat fogadja a Művészetek Palotájában a csereprogram keretében.