Júlia, Rita

Bölcs Alfonz és a Victoria Kamarakórus

2007.03.23. 00:00

Programkereső

Különleges egyházi énekeket hallhatnak az érdeklődők a Kiscelli Múzeum Romtemplomában március 24-én este nyolctól. Az ingyenes hangverseny során Bölcs Alfonz művei, a spanyol Las Huelgas kódex dalai, valamint Andreas de Silva páratlan szépségű motettái csendülnek fel.

A Victoria Kamarakórus és Cser Ádám

Bölcs Alfonz, a spanyol középkor "tudós királya" uralkodóként, tudósként és művészként is nagy hatással volt az európai szellemi élet fejlődésére. Nevéhez fűződik a 420 vallásos éneket tartalmazó Cantigas de Santa Maria című gyűjtemény összeállítása is, amely ma az arab kultúrával összefonódó középkori spanyol zene egyik legfontosabb dokumentuma.

Tizedik, avagy Bölcs Alfonz a mai Spanyolország területén fekvő Kasztília és León királya volt a XII-XIII. század fordulóján. A politika mellett költészettel, zeneszerzéssel, csillagászattal és filozófiával is foglalkozó uralkodó nevéhez fűződik többek között az első európai sakk-könyv megalkotása is. Nem csak hazája, de – az arab tudomány és filozófia közvetítőjeként – az európai szellemi élet fejlődésére is nagy hatással volt.

Az udvarában megrendezett különleges összejövetelek a középkori vulgáris költészetnek is helyet adtak. Az ebben a körben előadott Cantiga de Santa Maria című versének különleges szövegéért csodálták kortársai, ezért Bölcs Alfonz elhatározta, hogy ír még „százat”. Így született a 420 éneket tartalmazó gyűjtemény, melynek darabjait az uralkodó rendeletére gyűjtötték össze. A dalok nagy részének mind a szövegét mind a dallamát ő maga komponálta, legtöbbjük Mária misztikus közbenjárásáról és spirituális segítségéről szól.

(2007. március 24. 20:00 Kiscelli Múzeum (Budapest) - A Victoria Kamarakórus koncertje; Középkori spanyol egyházi zene; Vez.: Cser Ádám)