Eszter, Eliza

A New York-i Filharmonikusok Európában turnéznak

2007.03.27. 00:00

Programkereső

Lorin Maazel zeneigazgató és a New York-i Filharmonikusok Varsóba, Budapestre, Bécsbe, Frankfurtba, Mannheimbe, Kölnbe, Párizsba és Luxemburgba látogatnak május 3. és 18. között. A budapesti koncert május 4-én és 5-én lesz a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

A szólisták közé tartozik Glenn Dicterow koncertmester, Carter Brey, a Filharmonikusok cselló szólamvezetője, valamint Emanuel Ax zongoraművész és Julia Fischer hegedűművész.

A koncertkörút során a New York-i Filharmonikusok Brahms, a romantikus: Filharmonikus Fesztivál című sorozatuk legnépszerűbb darabjait is játsszák, mely Johannes Brahms (1833-1897) szimfonikus műveit öleli fel. A 14 koncert mindegyikén elhangzik a következő Brahms-művek egyike: I. Szimfónia, Kettősverseny hegedűre és gordonkára, I. Zongoraverseny, valamint a Hegedűverseny. A repertoárban emellett szerepelnek Bartók, Beethoven, Boccherini, Berio, Dvorák, Ravel és Sztravinszkij művei is.

2a9250db-0db2-4ebe-8362-dfd59bf3c33d

„A New York-i Filharmonikusokkal ismét elindulunk egy európai zenei fővárosokat felölelő turnéra. Ez megtiszteltetés számomra és egy olyan alkalom, mely lehetővé teszi, hogy újra bemutassam ezt a legendás zenekart a közönségnek, mely megismert engem az elmúlt négy évtized alatt.” – mondta Lorin Maazel, a New York-i Filharmonikusok zeneigazgatója. „A zene és a játék tükrözni fogja a New York-i Filharmonikusok zeneigazgatójaként eltöltött majdnem ötéves időszakom gyümölcseit, melynek megosztása régi és új barátainkkal reményeink szerint mindenkinek örömet fog okozni.”

2007. május 3-án, csütörtökön, a Filharmonikusok elindítanak egy Virtuális Turnét is a zenekar honlapján, amely a 2007-es Európa Turné részleteit tartalmazza. A weboldalon elérhető lesz egy online fotóalbum is, mely a koncertkörút során folyamatosan frissül.

(2007. május 4., 5. 19:00; Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - A New York-i Filharmonikus Zenekar koncertje; km.: Glenn Dicterow (hegedű), Carter Brey (gordonka), vez.: Lorin Maazel)