Hella

A nagyszebeniek vendégjátéka

2007.03.29. 00:00

Programkereső

Pécsett a Pannon Filharmonikusok Európa Kulturális Fővárosainak Szimfonikus Zenekarai sorozatában csütörtökön a Nagyszebeni Állami Filharmonikusokat vendégeskednek, lévén Nagyszeben 2007-ben - Luxemburggal közösen - Európa Kulturális Fővárosa lesz.
3c9d0703-b3b8-44fc-822d-e7f50bd9a533

A március 29-i koncerten az a nagyszebeni zenekar játszik, amelyet 1949-ben alapítottak "Filarmonica de Stat Sibiu" néven. Az együttes hatalmas szimfonikus és lírai repertoárral és számos rádió-, televízió-, lemez- és CD- felvétellel rendelkezik. Turnéztak például Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Spanyolországban és Oroszországban. Olyan sztárokkal játszottak már, mint: Valentin Gheorghiu, Stefan Ruha, Monique de la Bruchollerie, Svatoslav Richter, vagy a nálunk épp most a Budapesti Tavaszi Fesztiválon szereplő Dimitrij Baskirov. A 2004-2005-ös évadot a nagyszebeni zenekar már új helyén, a Tália Koncertteremben kezdte Beethoven IX. szimfóniájával.

A csellista Christian Florea Romániában született, számos nemzetközi versenyen nyert díjat a hetvenes évek végétől. A Zürichi Tonhalle Zenekar, a Zürichi Operazenekar és a Baden Badeni Rádió Szimfonikus Zenekarának szólistája. Karmesterként, szólistaként és menedzserként dolgozott madridi, barcelonai szimfonikus zenekarokkal, a bukaresti "George Enescu" Filharmonikus Zenekarral, a Monterrey-i Filharmonikusokkal és másokkal, így a nagyszebeni zenekarral is. Saját zenekart alapított Cristian Florea Kamarazenekar néven Freiburgban és jelenleg az Európai Szimfonikus Zenekar alapítója és menedzsere.

Petre Sbarcea karmester otthon, majd Olaszországban, Franciaországban és az Egyesült Államokban is folytatott tanulmányokat. 1957 – 1976-ig a kolozsvári opera karmestere és 1992-től igazgatója. 1960 óta a kolozsvári zeneakadémia professzora. 1976-1990-ig a Nagyszebeni Állami Filharmonikusok igazgatója és zeneigazgatója, jelenleg vezető karmestere.

(2007. március 29. 19:30 PTE Aula (Pécs) - A Nagyszebeni Állami Filharmonikusok koncertje - "A festői Románia"; Enescu: Preludium la unison; Mendelssohn: Hebridák - nyitány, op. 26; Elgar: e-moll csellóverseny, op. 85; Mozart: g-moll szimfónia, K 550; km.: Cristian Florea (cselló), vez.: Petre Sbarcea - Európa Kulturális Fővárosainak Szimfonikus Zenekarai sorozat, Lickl-bérlet, Gyermán-bérlet)