Dezső

"A Zongora" sorozat záró koncertje - Skuta Miklós

2007.03.30. 00:00

Programkereső

Skuta Miklós rendhagyó koncertjét hallgathatja meg a közönség "A Zongora" sorozat záró hangversenyén a Zeneakadémián április 3-án.
87cb2afd-215c-44d8-9588-fc68580d4406

Olyan rangos nemzetközi zenei fesztiválok, mint a Varsói Ősz, a Davosi Nemzetközi Zenei Fesztivál, a Salzburgi Fesztivál, a Zürichi Jazz Fesztivál, a Saalfeldeni Jazz Fesztivál, vagy a bécsi Musikvereinben és a Salzburger Festspiele-ben tartott koncertjei után Budapesten köszönthetjük a világszerte elismert szlovák zongoraművészt.

Skuta Miklós nemcsak a klasszikus zene kiváló interpretátora, hanem elismert jazz-muzsikus és komponista is. Műsorának első részében Bach Goldberg variációk című műve szerepel, mellyel a zongoraművész világszerte nagy sikert aratott. Lemezfelvétele a legjobb értékelést kapta (2x5 csillag) a BBC Music Magazine 2004. novemberi számában, a kritika Glenn Gould emlékezetes felvételéhez hasonlította. A művet nagy sikerrel játszotta 2006-ban Cannes-ban a MIDEM-en is. Következő Bach felvételét, "Works for keyboard" címmel 2006. februárjában ugyanilyen értékelés mellett felterjesztették az "Év legjobb szóló lemeze" címre – szintén Angliában.
A koncert második felében a sokoldalú művész jazz zongoristaként is bemutatkozik: improvizációit is nagy érdeklődéssel várja a magyar közönség.

"A Zongora" sorozat 2007/2008-ban is folytatódik a Zeneakadémián: Murray Perahia, Ránki Dezső, Piotr Anderszewski, Kirill Gerstein és Grigory Sokolov koncertjeire kerül sor a következő szezonban.

(2007. április 3. 19:30; Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - Skuta Miklós zongoraestje; Bach: Goldberg-variációk Jazz improvizációk)