Dezső

A Megváltó hét szava

2007.03.31. 00:00

Programkereső

A húsvéti ünnep meghitt hangulatát kívánja kiteljesíteni közönsége számára a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar. Húsvét alkalmából Joseph Haydn bibliai tárgyú kompozícióját, "A Megváltó hét szava a keresztfán" címet viselő mű zenekari változatát hallgathatja meg, aki ellátogat 2007. április 4-én a Szt. Quirin Szalézi templomba, az este fél nyolckor kezdődő ünnepi hangversenyre.
91e835a5-90c3-440f-8fe9-7fbcaab88ae4

"Ez a legnagyobb ünnep a családban. Az egyik legkellemesebb gyermekkori emlékem, hogy húsvétkor mindig a nagymamámhoz mentünk tojást festeni, és az ünnepi ebédre az egész család összejött, köztük olyan rokonokkal, akikkel csak ilyenkor volt lehetőségünk találkozni." – idézi fel emlékeit Alpaslan Ertüngealp, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar török-görög származású zeneigazgatója, aki szerint ez a hangverseny valódi lelki ráhangolódást nyújt majd a hétvégi ünnepre.

Haydn alkotása nem egyszerű hallgatnivaló, hanem aktív kapcsolatot teremtő, meditálásra, gondolkodásra késztető mű. A Megváltó hét szava a keresztfán 1785-ben született. Haydn szerint minden szöveg pusztán hangszeres zenében ölt tartalmának megfelelő, kifejező formát, méghozzá oly módon, hogy a legjáratlanabb lélekben is mély benyomást kelt. Nagyon ügyelt rá a szerző, hogy egy-egy tétel hegedűk játszotta vezető dallama megfeleljen a latin idézet szólejtésének és ritmusának.

A hangversenynek otthont adó Szt. Quirin Szalézi templom plébánosa számára nagy öröm, hogy a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar ezt a gyönyörű, bibliai eredetű művet választotta húsvéti hangversenyére. Baji János szerint ezek az utolsó szavak jelentik Krisztus végrendeletét, amit hátrahagyott az emberiségre. “Jézus elénk tárta sorsunkat, és megmutatta, hogy létezik távlat az ember életében. A vágyak beteljesülése nem pusztán a földi életben lehetséges, hanem az örökkévalóságban.” – foglalja össze a húsvét mondanivalóját a plébános, aki a szerda esti koncerten az egyes tételek elején megismétli Krisztus szavait, és röviden tolmácsolja is az üzenetet a közönség felé.

(2007. április 4. 19:30 Szent Quirin Szalézi templom (Szombathely) - A Szombathelyi Szimfonikus Zenekar koncertje; Haydn: A Megváltó hét szava a keresztfán, vez.: Sándor János)