Mátyás

A következő évadra hangolnak Szombathelyen

2007.04.01. 00:00

Programkereső

Meglehetősen felpezsdült a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar élete 2006 októbere óta. Tavaly ősszel a társulat megújult vezetősége miatt irányult a figyelem a vasi megyeszékhely művészeti együttesére: Bonecz Ervin igazgató és Alpaslan Ertüngealp zeneigazgató határozott elképzelésekkel látott munkához.
659c8e35-dc47-48b9-940b-2ff1138e1e59

A Bartók Terem felújítása miatt – ha csak átmenetileg is – új helyszínnel kellett megbarátkoznia a zenekarnak és közönségének egyaránt. A tervek szerint a következő évadban már ismét az egykori zsinagógában, a felújított Bartók Teremben fogadja hallgatóságát a szombathelyi társulat. A 2007/2008-as évadban is számos kiváló muzsikus fog együttdolgozni a zenekarral. Színpadra lép – többek között - Ning Feng és Florin Galati, akik a Nemzetközi Paganini Verseny díjazott hegedűművészei, Robin Blaze kontratenor, Jiri Barta csellóművész, Molnár András tenor.

A karmesteri pálcát olyan kiváló dirigensek emelik magasba, mint Kesselyák Gergely, a Magyar Állami Operaház karmestere és Oliver von Dohnányi, aki a Prágai Nemzeti Opera éléről érkezik a vasi megyeszékhelyre. A névsor az Operaház főzeneigazgatójával, Kovács Jánossal folytatódik, és természetesen a szombathelyi zeneigazgató, Alpaslan Ertüngealp is számos alkalommal vezényli majd zenekarát. A jövő szezonban többek között operaházi szólisták, és a BBC kórus is vendégszerepel Szombathelyen.

A zenekar és vendégművészei olyan zeneszerzők műveit viszik színpadra a 2007/2008-as évadban – csak néhány alkotót megemlítve –, mint Hacsaturján, Verdi, Csajkovszkij, R. Strauss, Wagner, Borodin és Rimszkij-Korszakov. Nagyszerű muzsikusok, kiváló karmesterek, igazi remekművek 16 hangversenyen keresztül a megszépült Bartók Terem színpadán – ezt kínálja közönségének a következő évadban a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar.