Fülöp, Evelin

Erzsébet Királyné Emlékév

2007.04.04. 00:00

Programkereső

170 esztendeje született Elisabeth Wittelsbach bajor hercegnő, 150 éve járt először hazánkban, Ferenc Józseffel, Elisabeth osztrák császárné, és 140 éve, hogy 1867-ben Erzsébetet Magyarország királynéjává koronázták. Ezen évfordulókhoz kapcsolódva rendezik meg idén az Erzsébet Királyné Emlékévet.
5809e69d-0e4e-4083-9b97-49562f85be81

Az Erzsébet-kultusz hazai központjában, a gödöllői kastélyban, a királyné kedvelt pihenőhelyén, 2007-ben gazdag és változatos programokkal várják az érdeklődőket. A megemlékezéshez csatlakozik a Budapesti Történeti Múzeum, ahol egykor Erzsébet budai lakosztálya volt.

A kastély állandó kiállítási termei – ahol a királyné rekonstruált lakosztálya és ruháinak pontos mása is megtekinthető – a felújítást követően február közepétől újra látogathatók - tájékoztatott Révész T. Mihály, a Gödöllői Királyi Kastély ügyvezető igazgatója az április harmadikán tartott sajtótájékoztatón. Április 8-án Ibolya Napot rendeznek, május 25-én nemzetközi tudományos konferenciára kerül sor. Június 7-10. között Koronázási Hétvége lesz, ahol az Erzsébet királyné emlékezete képeslapokon című, újonnan megjelenő könyvet is bemutatják.

Június 16-án Családi Napot tartanak, június 24-én, a Múzeumok Éjszakáján Brigitte Hamann, Erzsébet életrajz írója tart előadást. Augusztusban játékos vetélkedőket, szeptember 7-én Nyitott Estet tartanak szakmai vezetéssel. A királyné születésnapját a hagyományos Adventi Kastélynapok keretében ünneplik meg. A gyerekeknek rajzversenyt, az idősebb korosztálynak Erzsébet hasonmásversenyt hirdetnek. A programhoz a Gödöllői Városi Múzeum és a Gödöllői Városi Könyvtár is csatlakozik. A rendezvénysorozathoz kapcsolódó fővárosi helyszínen, a BTM-ban az 1867-es koronázás körüli időszakot bemutató „Erzsébet királyné és a budai királyi palota” című kiállítás nyílik, melyet június 18. és szeptember 30. között tekinthetnek meg az érdeklődők.

További információ: www.kiralyikastely.hu/erzsebet