Orbán

Rakovszky Zsuzsa kapja az idei AEGON Művészeti Díjat

2007.04.04. 00:00

Programkereső

A költő és műfordító Visszaút az időben című verseskötetéért veheti át a rangos elismerést, amelyet ma este adnak át az AEGON Magyarország székházában. Tavaly ezt a díjat Spiró György kapta Fogság című regényéért, a társdíjas Jeney Zoltán volt.

Az elismerést tavaly adták át először, így idén már nagy várakozás kísérte az idei díjazott nevének bejelentését. Az AEGON Magyarország Zrt. azzal a céllal hozta létre a díjat, hogy elismerje a kiemelkedő irodalmi teljesítményeket, s a díjjal is felhívja a közvélemény figyelmét a jelentős művekre és alkotóikra. A díjat élő magyar író kaphatja az előző évben napvilágot látott, kiemelkedő magyar szépirodalmi kötetéért. A zsűriben idén Babarczy Eszter kultúrtörténész és publicista, Széchenyi Ágnes irodalomtörténész, kritikus, Lévai Balázs a Magyar Televízió szerkesztője, rendező-műsorvezetője, Margócsy István irodalomtörténész, kritikus, az ELTE-BTK 18-19. századi magyar irodalomtörténeti tanszékének tanszékvezető egyetemi docense és Radnóti Sándor Széchenyi-díjas esztéta, kritikus, egyetemi tanár, a Holmi társszerkesztője ült.

Rakovszky Zsuzsa nevét Margócsy István jelentette be tegnap az AEGON sajtótájékoztatóján. Mint elmondta, 2006-ban sokkal több nagyrabecsülendő mű jelent meg, mint két évvel ezelőtt. Radnóti Sándor hozzátette, hogy míg két éve két nagyregény uralta az irodalmi életet, addig tavaly helyreállt az egyensúly. Az idei jelöltek között volt Barnás Ferenc: A kilencedik, Békés Pál: Csikágó – gangregény, Garaczi László: Metaxa, Ficsku Pál: Gyerekgyár, Háy János: Házasságon innen és túl, Kemény István: Élőbeszéd, Kovács András Ferenc: Hazatérés Hellaszból – Kavafisz-átiratok, Kőrösi Zoltán: Milyen egy női mell? – Hazánk szíve, Parti Nagy Lajos: A fagyott kutya lába, Rakovszky Zsuzsa: Visszaút az időben, Sándor Iván: Követés, Szabó T. Anna: Elhagy, Térey János: Ultra és Tóth Krisztina: Vonalkód című alkotása.

8dad1809-abb1-4d5d-9c52-a9b13cea646b

A díjhoz egy társdíj is tartozik az AEGON Művészeti Társdíj, amelyet a már díjazott író jelölhet meg más kortárs magyar művészeti ágak képviselői közül. Az alapító társaság csak annyit kér, hogy a díjazott író tartson laudációt a jelöltjéről, azaz indokolja meg a döntését. Spiró György javaslatára az első AEGON Művészeti Társdíjat Jeney Zoltán zeneszerző vehette át Halotti szertartás című zeneművéért. Az idei társdíj átadása szeptemberben lesz.

Rakovszky Zsuzsa Sopronban élő költő és műfordító, aki Visszaút az időben című művét összegyűjtött versekként határozta meg. A cím megegyezik a kötetben szereplő egyik vers címével is. Rakovszky Zsuzsa 1950. dec. 4-én született Sopronban. 1970-75 között az ELTE magyar-angol szakára járt, majd 1975-82-ig a Gorkij Könyvtár, 1978-tól az ELTE angol tanszékének könyvtárosa lett. 1982-86-ig a Helikon Kiadó szerkesztőjeként, 1986-tól szabadfoglalkozású költő és műfordítóként dolgozik. 1988 és 89 között a Soros Alapítvány költészeti ösztöndíjasa volt Londonban. 1990-ben az Iowai Nemzetközi Írókongresszus, 1994-ben pedig a Poetry International vendége volt. Elnyerte a Graves-díjat (1980), a Déry Tibor-díjat (1986, 1991), a József Attila-díjat (1988), Az Év Könyve jutalmat (1989), a Soros Életműdíjat (1992), a Magyar Köztársaság Babérkoszorúja-díját (1997), a Magyar Irodalmi Díjat (2003) és a Márai-díjat (2003) is.

Az AEGON Művészeti Díjat (az első fotón a nagyobb méretű szobrocska) és Társdíjat (az első fotón a kisebb méretű alkotás) Molnár Levente szobrász készítette. A mai ünnepélyes díjátadón köszöntőt mond Dr. Kepecs Gábor, az AEGON Zrt. elnök-vezérigazgatója, az AEGON Közép-Kelet-Európai régiójának igazgatója. A zsűritagok nevében laudációt mond Margócsy István irodalomtörténész. Közreműködik a Sopianae vonósnégyes és Bertalan Ágnes színművész, aki a Visszaút az időből című verseskötetből fog előadni részleteket, az est házigazdája Lévai Balázs lesz.