Géza

Cantus Hungaricus - Kodály Zoltán emlékezete

2007.04.05. 00:00

Programkereső

Móser Zoltán kiállítása az Országos Idegennyelvű Könyvtárban április 11-én nyílik. A fotóművész a Kodály életműről készített képeiből válogatta a kiállítás és az azonos című album anyagát.
9e42cc52-ffcd-4afe-961d-0d9b307d5676

Móser Zoltán 1946-ban született Szekszárdon. 1970-ben magyar-történelem szakos tanárként végzett az ELTE-n. Negyedik éve Piliscsabán, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészkarán tanít fotóelméletet, gyakorlatot és esztétikát. l965 óta fotózik. Első kiállításait még egyetemi évei alatt rendezték, azóta közel kétszáz kiállítása volt.
Az Országos Idegennyelvű Könyvtárban 2005-ben már két alkalommal láthatta a közönség érzékeny, szép fotóit a könyvtár aulájában és kiállítótermében.

Mostani bemutatkozása - az évfordulókhoz kapcsolódva - Kodály Zoltán emléke előtt tiszteleg. Móser Zoltán a Kodály életműről készített képeiből válogatta a kiállítás és az azonos című album anyagát. A kiállítást Budapesten először az OIK-ban láthatják az érdeklődők. A művész így ír könyvének ajánlásában a fotókról:
"Szándékom szerint erről szól ez a képes beszámoló: …. az életműről. Az ének, a zenemű fekete-fehér képekben elbeszélve. Hogy némely kép (és mű) szomorú? Ez természetes, hisz a magyar történelem is tele van tragédiákkal, bukásokkal, vesztes csatákkal. De ennek ellenére mindig, minden kor megkereste, a szellem emberei mindig meghallották a remény hangjait. Kodály életműve is példa erre."

(2007. április 11. 17:00 Országos Idegennyelvű Könyvtár (Budapest) - Cantus Hungaricus - Kodály Zoltán emlékezete (kiállításmegnyitó) - Móser Zoltán munkái; a kiállítást megnyitja: Bónis Ferenc (zenetörténész), km.: Juhász Zoltán (népzenekutató, előadóművész)