Csilla, Noémi

Húsvét hétfő Bogányi Gergellyel

2007.04.05. 00:00

Programkereső

Krisztusi korban van, 33 éves a Kossuth-díjas zongoraművész, virtuóz, aki a Zeneakadémia Alma Mater sorozatában három előadásból álló bérletet vállalt, s ennek utolsó koncertjére készül épp. Húsvét után pedig Erdélyben koncertezik.
ee815f86-9bc1-418a-ac49-90e78f2a7d8a

Az intézmény egykori diákjai közül Bogányi Gergely egész sorozatot vállalt a sorozaton belül. Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, aki egyébként tanára is volt, így ír a Bogányi-bérlet hátoldalán: "Bogányi Gergely közel áll Liszt Ferenchez. Liszt, ha élne, kedvelné az ifjú mestert, és gondoskodna arról, hogy sokan hallhassák játékát." A művész első koncertje októberben volt, 22-én, épp Liszt születésnapján. Jeles dátum, nagy szellemek találkozása. A műsor egyik fele Mozart művekből, a másik csupa Liszt darabból állt. A középpontban a szenvedély. A második, január 27-i koncerten Liszt mellé egy másik csillagot választott Bogányi, Schumannt. És főleg táncos, farsanghoz illő művek kerültek "terítékre".

A húsvét hétfői záróesemény - és ismét Batta András megfogalmazását vesszük elő - a szenvedés és az ima jegyében fogant. A koncerten felcsendül Schubert: a-moll zongoraszonátája (D 784), Liszt: Bénédiction de Dieu dans la solitude-je és Schubert-Liszt: Winterreise (Téli utazás) című műve. Az estén megvásárolható Bogányi Gergely napokban megjelent lemeze, Chopin és Schumann műveivel - többek között a Kreislerianával.

Bogányi Gergelynek áprilisban hét fellépése lesz, húsvét után két koncertet ad Erdélyben, ahová már évek óta visszajár jótékonysági előadásokra, vagy csak úgy, feltöltődni. A két város ezúttal Nagyvárad és Marosvásárhely (utóbbi helyszínen a négy Bogányi-testvér közül Gergely mellett fellép Bence is), majd Budapesten és vidéken, de aztán megint nehezebb lesz őt látni, hallani. Helsinki, Torino, Wolfsburg kicsit messzebb van...

(2007. április 9. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - Bogányi Gergely (zongora) koncertje; Schubert: a-moll zongoraszonáta, D 784; Liszt: Bénédiction de Dieu dans la solitude; Schubert-Liszt: Téli utazás (Winterreise) - Alma Mater Koncertek; Bogányi-bérlet/3)