Júlia, Rita

"A népzenekutatás száz éve" - konferencia a zenetudományi intézetben

2007.04.06. 00:00

Programkereső

Nemzetközi konferencia lesz a hétvégén Budapesten, melynek témája a száz éves rendszeres népzenekutatás Magyarországon. A program a Kodály-év rendezvényeihez kacsolódik.
90a98e6a-3cc5-4c77-9506-e20560f86a8a

A meghívottak között szerepel Szalay Olga zenetörténész, aki a modern magyar népzenekutatás kezdetéről, valamint Kodály és Bartók 1906-1907-ben végzett gyűjtéseiről tart előadást. A Columbia Egyetem professzora, Dieter Christensen etno-muzikológus, aki többek között Lappföldön, Boszniában, Mexikóban, Törökországban és a kurdok között is végzett gyűjtést, a népzenekutatás jelenéről és perspektíváiról ad aktuális képet. A Jáván és Szumátrán is kutató Wim Van Zanten holland tudós vitaindító előadásának címe "A népzenekutatás és az UNESCO 2003-as egyezménye a szellemi örökség védelméről".

Az MTA Zenetudományi Intézete, a Néprajzi Társaság és az Európai Folklór Intézet közös konferenciájának résztvevői szombaton délután meglátogatják a Kodály Archívumot és a Bartók Béla Emlékházat is. Vasárnap Galántán – Kodály Zoltán gyermekkorának helyszínén – koszorúzással és folklór műsorral emlékeznek meg a zeneszerzőről.