Benedek

Mezzo győzelem - a UPC visszacsomagolt

2007.04.06. 00:00

Programkereső

Közleményben tájékoztatta a tévénézőket a UPC, miszerint a szolgáltató fővárosi előfizetőinek nem kell nélkülözniük az opera- és balett-előadásokat, komoly-, világzenei és jazz műsorokat sugárzó Mezzo televízió adását. A kábeltévés szolgáltató - korábbi döntését felülvizsgálva - április 5-én visszahelyezte alapcsomagjába a francia kulturális tévé adását.
0ee8b4af-5bb1-4c72-ba09-3be3101ab767

A UPC elismeri: hibázott, amikor korábban úgy döntött, hogy a Mezzo továbbítását április 1-jétől megszünteti kínálatában. A kínálatnak egy újabb népszerű magyar nyelvű csatornával történő bővítése a jelenlegi korlátozott műszaki körülmények között – kényszerűen – csak egy meglévő csatorna cseréjével volt lehetséges. Bebizonyosodott azonban, hogy a tudományos alapossággal elvégzett nézői felmérések és rendelkezésre álló egyéb statisztikai adatok ehhez nem biztosíthatnak tökéletes, objektív fogódzókat. A közvetlen előfizetői és társadalmi visszajelzések ezért lényeges adalékként, hasznos segítségként szolgálnak a felmérésekhez. A Mezzo kapcsán tapasztalt reakciók is azt mutatják, hogy a vizsgálati adatok nem nyújtottak kellő támpontot, így a döntés nem lehetett kellően megfontolt, ezért azt felül kellett vizsgálni. A csatorna visszahelyezését azonban csak a műszaki és jogi feltételek tisztázásával lehetett megoldani, emiatt a nézők néhány napig nem láthatták ezt a programot. Ezért a UPC ezúton is mindannyiuk elnézését kéri.

Végül a digitális átállásra fenntartott tartalék csatorna felhasználásával sikerült lehetővé tenni, hogy a zenerajongók továbbra is élvezhessék kedvenc adásukat. A Mezzo-t a budapesti előfizetők az új helyén, a hipersáv ESB 33-as csatornáján, a 399,25 MHz-en találhatják meg. A UPC továbbra is törekszik arra, hogy programkínálatát folyamatosan gazdagítsa, s ezáltal a társadalomban meglévő valós nézői igényeknek és érdeklődési köröknek minél inkább megfelelő választékot állítson össze. Ehhez az eddigieknél is jobb feltételeket teremt majd a jelenleg használt analóg műsortovábbítást hamarosan felváltó digitális kábelszolgáltatás.