Konrád

Schiff először vezényli Kocsis zenekarát

2007.04.06. 00:00

Programkereső

Bach Máté-passióját - a megszokottnál egy órával korábbi kezdéssel - vezényli Schiff András. A koncerten jeles külföldi sztárok énekelnek, s a Nemzeti Filharmonikusok mellett fellép a Magyar Rádió Gyermekkórusa és a Nemzeti Énekkar is.
9aed6cc0-ca45-4458-8d6a-45ee00647308

A Kossuth-díjas Schiff Andrást a kritikusok szokták a zongora poétájának nevezni, s tény, hogy e hangszer művésze elsősorban. Ugyanakkor a világ legnevesebb zenekaraival és karmestereivel dolgozott együtt, s napjainkban már nem csupán szólistaként, de karmesterként is a legelismertebbek közé tartozik. Tény viszont, hogy Kocsis Zoltán zenekarát, a Nemzeti Filharmonikusokat még nem vezényelte. De a művet magát nem először dirigálja. A Máté-passiót 2000-ben, a Bach-évben is vezényelte már. S a közelmúlt karmesteri állomásaihoz tartozik Bach h-moll miséje, amit a Philharmonia élén vezényelt Londonban 2004 tavaszán, egy évre rá Haydn Teremtését dirigálta ugyancsak otthon (lévén feleségével immár Londonban és Firenzében él).

A Művészetek Palotájában mindenesetre az évad egyik kiemelkedő eseményének ígérkezik ez a Máté-passió. A szólisták: Robert Holl, Oliver Widmer Ruth Ziesak, Monica Groop, Lothar Odinius és Carsten Süss, és a Nemzeti Énekkar tagjai közül többen is énekelnek kisebb szólókat.

(2007. április 6. 18:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertje; Bach: Máté-passió; km.: Lothar Odinius, Ruth Ziesak, Monica Groop, Carsten Süss, Oliver Widmer (ének), Nemzeti Énekkar (karig.: Antal Mátyás), Magyar Rádió Gyermekkórusa (karig.: Thész Gabriella), vez.: Schiff András - Klemperer-bérlet/5)