Gábor, Karina, Ders

Tablókiállítás Batthyány Lajos és Kodály Zoltán emlékére

2007.04.10. 00:00

Programkereső

Az OKM és a Külügyminisztérium szervezésében Batthyány Lajos születésének bicentenáriuma, és Kodály Zoltán kettős jubileuma alkalmából tablókiállítás nyílt a Balassi Intézetben.
147a9b11-5ebc-4b1a-abc8-a0f7c5394ad1

A tablók az egykori miniszterelnök és a zeneszerző életét elevenítik fel. A Batthyány-emlékév és a Kodály Zoltán születésének 125., halálának 40. évfordulójára meghirdetett jubileumi év alkalmából kiállított két tablósorozatról tizenhárom nyelven, összesen harminchárom másolat is készült, amelyeket külföldön, a magyar kulturális intézetekben, valamint a magyar külképviseleteken mutatnak be. 2006-ban már volt ilyen kiállítás, akkor az 1956-os eseményeket és Bartók Béla életművét jelenítették meg ily módon.

Az "...aki emlékezik nincs egyedül" című kiállításon a Batthyány-tablókon Barabás Miklós és Joseph Matignoni akvarelljeinek másolatai mellett eddig még soha nem látott, különleges műtárgyak képei is megjelennek. Az anyagot Basics Beatrix, a Budapesti Történeti Múzeum főigazgató-helyettese szerkesztette.

A Kodály Archívum, a kecskeméti Kodály Intézet és a Fotográfiai Múzeum a forrása annak az anyagnak, amely Kodály Zoltán hosszú alkotómunkájának fontos állomásait vonultatja föl. Ezt a tablósorozatot Ittzés Mihály, a kecskeméti Kodály Intézet korábbi igazgató-helyettese szerkesztette. A tablósorozat megtekinthető a www.kodaly125.hu honlapon is!