Gábor, Karina, Ders

Pünkösdi koncert

2007.04.11. 00:00

Programkereső

Május 27-én, pünkösd vasárnapján a fertődi Esterházy-kastély dísztermében az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar ad koncertet. A Fischer Ádám vezette együttes utoljára tíz évvel ezelőtt koncertezett itt.

Az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar majdnem napra pontosan húsz évvel a megalakulásuk után, hagyományteremtő szándékkal játszik Fertődön. A mostani program két legfontosabb darabja Haydn f-moll és G-dúr szimfóniája. Másnap délelőtt az együttes három tagjából alakult trió - Horváth János, Zsoldos János és Granik Anna - ad kávékoncertet Haydn és Mozart műveiből. A koncert gazdája Malina János, a tavaly létrehozott "Haydn-Eszterháza 2009" programiroda vezetője. A programiroda a jövőben fesztivállá alakítaná a pünkösdi hétvégét, előkészítve ezzel a Haydn halálának 200. évfordulóján, 2009. május 31-én tartandó nagyszabású koncertsorozatot. A bicentenáriumi ünnepség megszervezésében osztrák partnerekre is számítanak, legfőképpen Walter Reichertre, az eisenstadti (kismartoni) Haydn-fesztiválok és a doborjáni Liszt-programok irányítójára.

979be553-de3f-47bb-999a-47776bdf64ec

Közben folyamatosan zajlik a fertődi Esterházy-kastély kulturális-turisztikai fejlesztését célzó program megvalósítása. Csányi Éva, a Műemlékek Állami Gondnokságának igazgatója szerint a kastélyfejlesztés mellett szükség van térségfejlesztési projektekre is, így például az elkerülő utak megépítésére és a kastélypark felújítására. Idény nyárra elkészül a kastély dísztermének renoválása, és mihamarabb szeretnék befejezni a homlokzat felújítását és a környező, egykor a kastélyhoz tartozó épületek visszakapcsolását. Továbbá szerepel a programban egy interaktív kiállítás megszervezése, mely a 2009-es Haydn-évfordulóra készülne el. A projektekre szükséges pénz egy részét önerőből teremtené meg a Műemlékek Állami Gondnoksága, a hiányzó összegeket uniós alapokból pótolnák.

(2007. május 27. 19:00 Esterházy-kastély (Fertőd) - Az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar koncertje Joseph Haydn zenekari műveiből; km.: Raffaella Milanesi (szoprán), vez.: Fisher Ádám)