Csilla, Noémi

Salonen után Dudamel

2007.04.11. 00:00

Programkereső

Esa-Pekka Salonen bejelentette, a 2008/9-es évad végén otthagyja a zenei igazgatói posztot a Los Angeles-i Filharmonikusoknál. Utódja a mindössze 26 éves venezuelai karmester Gustavo Dudamel lesz.

Amikor Salonen 34 évesen átvette a Los Angeles-i Filharmonikusokat, sokan kockázatosnak vélték a viszonylag ismeretlen muzsikus alkalmazását, ám tévedtek: idén tizenhetedik szezonját tölti náluk. A finn zeneszerző-karmester jövőre a Londoni Philharmonia Zenekart fogja igazgatni, azonban több időt szeretne a komponálásnak szentelni, ezért mondott le az amerikaiak irányításáról.

Gustavo Dudamel 28 éves lesz, amikor a Los Angeles-i Filharmonikusok zenei igazgatójává kinevezik. A fiatal karmester Barquisimetóban született, négy évesen kezdett hegedülni, tizenöt évesen pedig vezényelni, egy évvel később már az Amadeus Kamarazenekar zenei igazgatója volt. 1999-ben a Simón Bólivar Venezuelai Nemzeti Ifjúsági Zenekar igazgatója lett, 2004-ben pedig megnyerte a bambergi Gustav Mahler Karmesterversenyt. Azóta a legkiválóbb zenekarokkal dolgozott, többek közt a Londoni Philharmonia Zenekarral, az Izraeli Filharmonikusokkal, a drezdai Staatskapelle együttesével, a Liverpooli Királyi Filharmonikusokkal, de vezényelt a Milánói Scalában is. 2006 novembere óta a Göteborgi Szimfonikusok első karmestere, 2009 szeptemberében pedig a Los Angeles-iek zenei igazgatója lesz.