Bernadett

A Teremtés könyve

2007.04.12. 00:00

Programkereső

A Pannon Filharmonikusok az idén bámulatosan gazdag könyvtárba, irodalmi alkotások világába kalauzolja a klasszikus zene barátait a Könyvek című, 2007-es budapesti koncertsorozata alkalmából.
1ff80928-f86a-425f-98c9-3d9f62f5f820

A négy hangversenyen a világirodalom négy remekműve elevenedik meg különböző zeneszerzők és a pécsi zenekar segítségével, világhírű vendégművészek fellépésével. Közülük Martin Turnovský a klasszikus karmesteriskola egyik, nemzetközileg is elismert képviselője vezényelt a bérletsorozat nyitó koncertjén. A következő budapesti hangversenyen Hamar Zsolt dirigálja a zenekart.

Április 14-én este fél nyolctól a Teremtés könyvébe lapozhatnak bele az érdeklődők, Haydn A Teremtés (Die Schöpfung) című, egyik legnagyobb szabású oratóriumának segítségével. A szólisták között van Kertesi Ingrid, Brickner Szabolcs és Kovács István, fellép még a Nemzeti Énekkar (karigazgató: Antal Mátyás), vezényel Hamar Zsolt.

Joseph Haydn az 1798-as bécsi bemutató óta mint az egyik legragyogóbb természetfestő, leíró és ábrázoló zenei alkotás írta be magát a zenetörténet örök értékű remekművei közé. Szövegét Milton Elveszett paradicsoma nyomán az angol költő, Lindley írta, ezt ültette át németre Gottfried van Swieten báró, Haydn, Mozart és Beethoven barátja. A 34 számból álló háromrészes oratórium első része a teremtés első négy napját zenésíti meg, a második a következő kettőt, míg a harmadik rész az első emberpárról, Ádámról és Éváról szól. A három arkangyal – Gabriel (szoprán), Uriel (tenor), Raphael (basszus) - recitatívókban és áriákban mondja el a teremtés hat napjának történéseit, míg a kórus rendszerint egy „nap” végén Isten dicsőségét énekli meg.