Zsuzsanna

Európa szívében – az NFZ Pozsonyban

2007.04.12. 00:00

Programkereső

Április 12-én és 13-án a Nemzeti Filharmonikus Zenekar a pozsonyi Redutában, a Szlovák Filharmonikusok otthonában lép fel. A mintegy ötven éve a szlovák zenekar székhelyeként szolgáló patinás épület 700 személyes nagytermében, a házigazda együttes két bérletsorozatában ad egy-egy koncertet az NFZ, Kocsis Zoltán vezényletével.
652d4b2b-b650-4a3c-b3a4-34f4bad199d3

A műsorban Liszt Les Préludes-je után Dohnányi Változatok egy gyermekdalra című darabja hangzik el, a 26 éves Farkas Gábor közreműködésével, akit a magyar koncertlátogató közönség 2003-ban ismert meg, amikor megnyerte a Magyar Rádió Országos Zongoraversenyét. Az est második részében két Bartók-művet (Magyar képek, Két kép) játszik az NFZ, befejezésül pedig Kodály Galántai táncait adják elő.

Az együttes pozsonyi vendégszereplése egyébként immár a második állomása annak a különleges, a maga nemében egyedülálló nemzetközi zenekari csereprogramnak, amelynek nyitánya az NFZ két márciusi prágai fellépése volt. Az „Európa szívében” elnevezésű program öt közép-európai ország – Magyarország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia és Ausztria – egy-egy vezető szimfonikus zenekarának öt évadra kiterjedő együttműködése, melynek keretében a részt vevő zenekarok – az NFZ-n kívül a Cseh, a Szlovák és a Szlovén Filharmonikusok, valamint az osztrák Tonkünstler Zenekar – két-két hangversenyt adnak a többi négy zenekar székhelyén, a fogadó együttes bérletsorozatainak részeként. Ily módon még jobban megismerhetik a közép-európai zenei örökséget, valamint egymás zenei múltját, előadóművészi hagyományait, és mindezt egyúttal a közönségnek is közvetíthetik. A program következő állomásaként a Szlovák Filharmonikusok viszonozzák az NFZ látogatását, és május 23-24-én Budapesten, a Művészetek Palotájában lépnek fel.